Trump imenovao ženu na čelo ratnog vazduhoplovstva

Predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao je nekadašnju ambasadorku i poslovnu ženu Barbaru Barrett na čelo ratnog vazduhoplovstva.

“Biće odlična”, prokomentarisao je Trump na Twitteru.

Ukoliko imenovanje potvrdi Kongres, Barrett (68) naslijediće još jednu ženu, Heather Wilson, na funkciji zamjenice ministra odbrane zaduženog za ratno vazduhoplovstvo.

Barbara Barrett je u vrijeme mandata Georgea Busha Mlađeg bila ambasadorka u Finskoj. Takođe, njen suprug Craig je bivši predsjednik kompanije Intel, američkog tehnološkog giganta.

Bračni par Barrett je veliki donator Republikanske partije a Barbara je, bezuspješno, pokušala da osvoji partijsku nominaciju na izborima za guvernera Arizone. Strastvena ljubiteljka avijacije i eksperimentalni pilot, Barrett je do 2017. presjedavala istraživačkim centrom za avijaciju Aerospace Corporation a takođe je članica upravnog odbora Rand corporationa, trusta mozgova bliskog Pentagonu.

Dosadašnja šefica ratnog vazduhoplovstva SAD Heather Wilson, čije ime je bilo pominjano među mogućim zamjenama za bivšeg ministra odbrane Jamesa Mattisa, svoju ostavku je objavila u martu, kada je postalo izvjesno da će tadašnji vršilac dužnosti ministra odbrane Patrick Shanahan ostati na toj funkciji.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*