Musa o košarci u Evropi i SAD: Ima razlike, ali lopta mora proći kroz obruč

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Džanan Musa boravio je u Sarajevu, povodom ovogodišnjeg Telemach košarkaškog kampa. U razgovoru za RedBull.ba govorio je o životu u Sjedinjenim Državama, “čarobnoj” igri pod obručima, povratku u najjaču ligu svijeta, a povukao je i paralelu između evropske i američke košarke.

“Život u Sjedinjenim Državama je mnogo brži u poređenju s evropskim. Za razliku od Sarajeva i Zagreba, dosta stvari se promijenilo. Ipak, adaptirao sam se i očekujem da će mi biti mnogo lakše naredne sezone”, rekao je Musa, prenosi Agencija Anadolija.
Naglasio je da, sagledavajući učinak prve sezone, može biti zadovoljan.

“Dao bih svemu pozitivne ocjene. Naravno, moglo je biti puno bolje što se tiče Brooklyna, ali vjerujem da će se sve posložiti na svoje mjesto u narednom periodu. Radit ću cijelo ljeto kako bih dostigao nivo koji se od mene očekuje”, rekao je Musa.
Govoreći o košarci u Evropi i onoj u Sjedinjenim Državama, Musa je rekao da razlika postoji, ali se sve svodi na to da lopta prođe kroz obruč.

“Evropska košarka je dosta drugačija od one u Americi. Ovdje se igra na finese, na taktiku, a tamo je izuzetno važno da se postigne što više trica. Forsira se košarka, gdje dominira fizička sprema. Ima razlike, ali se sve svodi na to da lopta prođe kroz obruč. Ako uspijete, onda ste pobijedili, ako ne – niste”, zaključio je Musa.

Džanan Musa rođen je 1999. godine u Bihaću. Visok je 203 centimetra. Košarkašku karijeru počeo je u rodnom gradu, a poslije je preselio u Sarajevo gdje je nastupao za Košarkaški klub Koš.

Sjajne fizičke predispozicije, odličan šut, atraktivna zakucavanja i nezaustavljivi prodori odlike su ovog košarkaša. To su uočili u Cedeviti iz Zagreba, gdje je proveo nekoliko sezona.

U ljeto 2018. godine prešao je u NBA ligu. Izabran je za 29. pik prve runde na NBA Draftu od strane Brooklyn Netsa. U oktobru iste godine proslijeđen je u Long Island Netsa ekipu u Razvojnoj ligi, gdje je igrao odlično.

(AA/BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*