Otplatio dugove za 400 studenata u vrijednosti od 40 miliona dolara

Četiri stotine diplomanta u američkoj saveznoj državi Georgia dobilo je poklon iz snova od milijardera Roberta Fredericka Smitha: otplatio je njihove studentske dugove. Ko je ovaj američki filantropa?

Tokom svog govora u nedjelju ujutru, na historijski afroameričkom Morehouse koledžu u Atlanti, Smith je iznenadio generaciju 2019., sa svojim obećanjem da će podmiriti njihove dugove, za koje se smatra da iznose oko 40 miliona dolara.

Bila je to rijetka pojava u čijem središtu se našao ovaj tajkun, koji je do prije nekoliko godina bio nepoznat javnosti.

Smith (56) je osnivač privatne investicione kompanije Vista Equity Partners i jedan je od najistaknutijih američkih filantropa.

Vista koja je fokusirana na softverske kompanije, sada se procjenjuje na više od 46 milijardi dolara i jedna je od najuspješnijih firmi u svojoj klasi, navodi Forbes.

Procjenjuje se da je neto vrijednost Roberta Smitha oko pet milijardi dolara – što ga čini najbogatijim Afroamerikancem, čak i ispred Oprah Winfrey.

Odrastao je u crnačkom naselju u Denveru, Colorado, kao sin dvaju direktora škola sa doktoratom u obrazovanju.

Kada je bio srednjoškolac, Smith se prijavio za stažiranje u kompaniji za naučni razvoj kompanije Bell Labs, ali mu je rečeno da je premlad.

Demonstrirajući borbenost koja će biti temelj njegovog uspjeha, on je navodno nastavio da zove kompaniju svake sedmice narednih pet mjeseci sve dok ga nisu prihvatili.

Potom je otišao da studira hemijski inžinjering na Univerzitetu Cornell u New Yorku, a kasnije je dobio MBA na Univerzitetu u Columbiji.

Nakon što je magistrirao, počeo je da radi u San Franciscu u Goldman Sachsu, gdje je, između ostalog, počeo da radi sa kompanijama kao što su Apple i Microsoft.

On je 2000. godine napustio Goldman Sachs kako bi osnovao Vistu i do danas je ostao izvršni direktor ove kompanije.

Govorio je o suočavanju sa rasizmom u industriji investiranja, govoreći za New York Times 2014. godine, da je nekad osjećao pritisak da zbog rase mora raditi duplo više od svojih kolega.

Kao rezultat toga, Vista je dala priroritet raznolikosti i zapošljavanju na osnovu zasluga, koristeći test ličnosti kako bi pronašli odgovarajuće kandidate.

Smith, koji je dugo čuvao svoju privatnost, živi u Austinu, u Texasu, zajedno sa svojom suprugom Hope Dworaczyk, inače  bivšom Playboy zečicom. Pjevači na njihovom vjenčanju, koje je održano na Amalfijskoj obali 2015. godine, bili su John Legend i Seal.

Čak i prije njegovog ovogodišnjeg poklona studentima, Smith je surađivao sa koledžom Morehouse, donirajući 1.5 miliona dolara za stipendije i razvoj ove institucije.

On je 2017. godine postao prvi Afroamerikanac koji se posvetio doniranju većine svog bogatstva kao dio Giving Pledgea, filantropske zajednice koju su osnovali Bill i Melinda Gates te Warren Buffett.

U svom profilu za dobrotvornu ustanovu, Smith je napisao: “Nikada neću zaboraviti da su moj put popločali moji roditelji, djedovi i bake te generacije Afroamerikanaca čija imena nikad neću znati.”

“Njihova borba, hrabrost i napredak dozvolili su mi da se borim i postignem.”

Morehouse nije prva Smithova donacija u oblasti visokog obrazovanja. On je 2016. godine donirao oko 50 miliona dolara Univerzitetu Cornell, stvarajući program za podršku afroameričkim studentkinjama inžinjeringa.

On je također jedan od donora za Nacionalni muzej afroameričke historije i kulture, dajući 20 miliona uoči njegovog otvaranja te godine.

Smith ima vlastitu dobrotvornu inicijativu, Fund II Foundation, koja podržava očuvanje afroameričke kulture, promociju ljudskih prava, napore za očuvanje okoline, muzičko obrazovanje i poduzetništvo.

Kao strastveni ljubitelj muzike, ovaj 56-godišnjak je također predsjednik Carnegie Halla – jedne od najpopularnijih koncertnih dvorana u SAD-u.

Osnovao je brojne muzičke inicijative mladih sa Carnegie Halla i drugih institucija, kao što su Julliard School i odsjek za obrazovanje u New Yorku.

(federalna.ba/BBC/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*