Otkriveno na sjednici VSTV-a: Advokat poslao kovertu sa 200 KM uz dopunu prijave

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH advokat Rato Runjevac iz Trebinja je, prema navodima predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milana Tegeltije, poslao dopunu prijave protiv sudije Ermina Korde u kojoj se nalazilo 200 konvertibilnih maraka.
To je javno rečeno tokom sjednice VSTS-a, koju u susjednoj prostoriji prate novinari, javlja BHRT.

Kovertu je u sred sjednice donio šef kabineta VSTS-a. Advokat je navodno poslao prijavu u kojoj “zorno dokazuje da predmet sudije Ermina Korde nije izvršen poslije jedne decenije”.

“Tražilac je u prilogu koverte poslao 200 KM”, istaknuto je na sjednici.

Tegeltija je vikao “nek’ čuju novinari”, poručivši potom da će slučaj biti upućen Tužilaštvu.

Nakon burne rasprave, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH donijelo je zaključak da traže od Tužilaštva da se sve prijave protiv nosioca pravosudnih funkcija hitno završavaju i moraju smatrati prioritetima, javlja Avaz.

Drugi zaključak je da pozivaju Ured disciplinskog tužioca da pažljivo prati poštovanje etičkog kodeksa i sve javne izjave nosioca pravosudnih funkcija u medijima.

Usvojen je i zaključak da Ružica Jukić na sjednici VSTV-a nije nazvala sudije Gorana Nezirovića, Branka Perića i tužioca Tomislava Ljubića trećerazrednim službenicima.

Četvrti je zaključak da će Služba za informiranje snimati sve izjave članova VSTV-a.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*