Promocija časopisa “Život” u Biblioteci “Derviš Sušić”

Promocija novog broja časopisa Život održati će se u nedjelju 26. maja u 18 sati u Biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla.  Deseti jubilarni broj će predstaviti profesori: Almir Bašović, Pavel Ocepek, Kemal Bašić  i Damir Altumbabić.
Časopis Život je jedan od najstarijih i najuglednijih književnih časopisa u BiH i regionu. Od 1952. godine do danas uređivala su ga naša najveća književna imena, poput Meše Selimovića, Maka Dizdara, Alije Isakovića, Nedžada Ibrišimovića, Miljenka Jergovića…

Nova redakcija je u protekle tri i po godine uspjela objaviti deset obimnih dvobroja. Ostajući vjerni primarnoj ideji časopisa, a to je predstavljanje savremene bh. književne produkcije, redakcija je otvorila prostor i za neafirmirane autore. Svi brojevi časopisa donose po tridesetak prikaza knjiga naših autora i autora prevedenih na naš jezik. Ono što je značajna novina jeste da su u Životu objavljeni prevodi suvremenih književnosti sa dvadesetak svjetskih jezika, a u zasebnim blokovima su predstavljene suvremena češka, iranska, austrijska, sirijska, omanska, slovenska i turkofonske književnosti.

Život 10

Jubilarni deseti broj nove serije književnog časopisa Život donosi niz zanimljivih sadržaja. Broj otvara intervju sa velikim makedonskim pjesnikom Bogomilom Đuzelom, dobitnikom nagrade Bosanski stećak na 57. sarajevskim danim poezije. Zatim se donose tekstovi o knjigama koje su obilježile 2018. godinu, i to u dvadesetak svjetskih jezika i kultura. Uz uobičajeno praćenje savremene bh. književne produkcije i produkcije u regionu te veliki broj prikaza knjiga i prijevoda sa nekoliko jezika, ovaj broj donosi veliki blok u kojem se predstavlja savremena slovenska književnost. U novoj rubrici posvećenoj savremenoj bh. fotografiji predstavljen je fotograf Almin Zrno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.