Šta BiH može očekivati od izbora u EU i novog saziva Evropskog parlamenta

U Evropskoj uniji (EU) jučer su počeli izbori za Evropski parlament koji će trajati do nedjelje, odnosno 26. maja. Analitičari upozoravaju da postoji mogućnost jačanja utjecaja desnice, ali da će pred BiH, bez obzira na novi saziv Evropskog parlamenta, biti postavljeni isti zadaci.

Evropska javnost u nedjelju će saznati rezultate izbora za Evropski parlament, odnosno ko će sljedećih pet godina usmjeravati unutrašnju i vanjsku politiku Evropske unije i donositi zakone koji će tiču svih njenih građana, ali i usmjeravati politiku EU u odnosu na zemlje koje pretenduju da postanu članice EU, poput BiH.

Stručnjak za evropske integracije Denis Čarkadžić iz Udruženja građana “Zašto ne” rekao je u razgovoru za Klix.ba kako su Lisabonskim ugovorom u velikoj mjeri povećane nadležnosti Evropskog parlamenta (EP), pogotovo uvođenjem principa suodlučivanja.

“S obzirom na to i utjecaj i moć ove institucije Evropske unije puno su veći nego ranije i sami izbori za EP koji se u ova tri dana održavaju u zemljama članicama dobili su na važnosti, što je jasno i iz žestine i ozbiljnosti kojom se kampanja vodi”, rekao je Čarkadžić.

Nastavak dosadašnje politike prema zemljama regiona

On ocjenjuje da će ovi izbori nesumnjivo utjecati na pravac kretanja jednog broja procesa unutar same EU, ali neće u velikoj mjeri imati utjecaj na eurointergacije zemalja koje preferiraju da postanu članice, primarno države Zapadnog Balkana.

“Ono što je prilično izvjesno je da do završetka izbora niko u našem regionu neće moći očekivati ozbiljnije pozitivne signale vezane za proširenje. Primarni razlog je bojazan od jačanja desnice i populizma uopće u zemljama EU, čiji promotori između ostalog svoju politiku zasnivaju na negativnom odnosu spram prijema novih članica, ali i vrlo rigidno nastupaju u vezi s pitanjem migranata”, kazao je Čarkadžić.

On smatra da se i onaj dio političkog spektra u EU koji ne gaji skepsu kada je riječ o proširenju tokom same kampanje odlučuje za suzdržanost, jer je puno lakše na taj način se postaviti spram svojih birača, nego im u kampanji objašnjavati zašto bi jedna Makedonija, Srbija, Albanija ili BiH trebale postati članice i tako rizikovati da se dođe na udar populista i izgubi jedan broj glasača.

Kandidati iz Hrvatske dobit će podršku birača HDZ-a BiH

“Nakon izbora i konstituisanja novog saziva Evropskog parlamenta za očekivati je nastavak dosadašnje politike EU spram zemalja regiona. U svakom slučaju, kakav god bio odnos snaga u novom sazivu EP, pred BiH će i dalje stajati isti zadaci, u prvom redu napredak u polju vladavine prava i borbe protiv kriminala i korupcije, što je jasno naglašeno kao prioritet u posljednoj Strategiji za proširenje zemalja Zapadnog Balkana, koju je usvojila Evropska komisija. Za tu borbu sastav EP nije bitan, već isključivo ono što političari u BiH rade ili ne rade u tom pravcu”, navodi Čarkadžić.

Kako kaže, šta je populizam kao takav u stanju da napravi jednoj članici više je nego očito iz primjera Brexita. Treba podsjetiti da su upravo populisti bili ti koji su blaćenjem svega što EU predstavlja i kriveći EU za sve što nije dobro u Velikoj Britaniji “nudili izlaz” iz nje, a bez ikakvog stvarnog plana i strategije, gradeći kampanju na činjenici da glasači o takvim stvarima uopće vrlo malo znaju.

“Kao rezultat, Velika Britanija danas proživljava veliku krizu nakon Brexita, za koju niko sa sigurnošću ne zna kako će se završiti, osim što je sigurno da će to u svakom slučaju biti na štetu prvenstveno britanskog naroda. To ujedno može biti i škola i pouka za birače širom EU tokom ovih izbora”, rekao je Čarkadžić.

On smatra da bi desnica mogla imati određeni porast utjecaja u EP nakon izbora, ali ne treba očekivati da može preuzeti primat, to jeste većinu, a jedan od indikatora da se takvo nešto neće desiti su jučerašnji rezutati na izborima u Holandiji.

“Kao što imamo priliku vidjeti, jedan dio kampanje usmjeren je i ka našoj zemlji, to jeste državljanima BiH koji imaju i državljansto Republike Hrvatske. Sigurno je da će kandidati HDZ-a za EP dobiti određenu podršku biračkog tijela HDZ-a BiH. Međutim, uvjeren sam da naši sunarodnjaci koji žive širom EU i koji su u međuvremenu stekli pravo glasa za EP, svoj glas neće dati evropskoj desnici ni populistima, jer su i sami nekada u BiH bili žrtve te iste desnice i populizma”, zaključio je Čarkadžić.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*