Odluka SAD-a će naškoditi milijardama klijenata i ugrozit će brojna radna mjesta

Potez SAD-a da se Huawei stavi na crnu listu predstavlja opasan presedan koji će naštetiti milijardama potrošača, rekao je najviši pravni službenik kineske kompanije.

Govoreći na konferenciji za novinare, Song Liuping je kazao da će zabrana trgovine također direktno naškoditi i američkim kompanijama te da će negativno utjecati na radna mjesta.

Washington je nedavno dodao Huawei na listu kompanija s kojima američke firme ne mogu trgovati ako nemaju licencu. No, zabrana trgovine je sastavni dio šire borbe između SAD-a i Huaweija, a ranije su američki zvaničnici kazali kako najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost.

Huawei je u više navrata negirao tvrdnje da upotreba njegovih proizvoda predstavlja sigurnosne rizike i nekoliko puta je saopćeno da je neovisan o kineskoj vladi.

“Političari u SAD-u koriste snagu čitavog naroda kako bi objavili rat privatnoj kompaniji”, rekao je Liuping.

On je rekao da će odluka da se Huawei stavi na crnu listu, koji je ujedno i drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, dovesti do dalekosežnih posljedica.

“Ova odluka prijeti da naškodi našim klijentima u više od 170 zemalja, uključujući više od tri milijarde potrošača koji koriste Huawei proizvode i usluge širom svijeta. Sprečavajući američke kompanije da posluju s Huaweijem, nadležni u SAD-u će direktno naškoditi i više od 1.200 američkih kompanija. To će utjecati na desetine hiljada radnih mjesta i u SAD-u”, dodao je Liuping.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*