Zmajevi otputovali u Haifu

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine otputovala je danas sa Sarajevskog aerodroma u Izrael, gdje će u nedjelju igrati kvalifikacioni susret protiv selekcije te zemlje.

Najbolji nogometaši BiH ove sedmice su se pripremali za susret koji bi mogao odrediti daljnji tok kvalifikacija za evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. U slučaju poraza izabranicima Safeta Sušića bi ostale tek teoretske šanse za plasman na prvenstvo Evrope.

Selektor BiH Safet Sušić zadovoljan je pripremama za susret, kao i činjenicom da, izuzevši prijašnje povrede nekolicine reprezentativaca, nije bilo drugih problema za njegov tim.

– Zdravi smo i spremni za utakmicu i ono što nas očekuje u Izraelu. Vidjet ćemo koliko smo hendikepirani neigranjem nekoliko standardnih igrača koje je veoma teško zamijeniti. Nemamo zamjenu za Džeku i Ibiševića, prema tome morat ćemo igrati drugačije, s igračima koji nisu napadači, ali su brzi i okretni i sigurno mogu napraviti mnogo problema Izraelcima – rekao je Sušić.

Naglasio je da BiH ide po pobjedu, ali da ni remi nije toliko loš rezultat, jer vjeruje da će ekipa koje bude imala 18 bodova na kraju kvalifikacija sigurno ići na EP, a prema njegovom mišljenju BiH to može ostvariti i s remijem u Haifi.

– Imamo šest utakmica iduće godine od kojih u pet sigurno možemo pobijediti. Ako to ne uspijemo onda ni ne zaslužujemo ići u Francusku. Kada nam se vrate svi povrijeđeni igrači možemo nešto napraviti i u Belgiji. Vjerovatno smo mi jedina ekipa u grupi koja to može učiniti – zaključio je Sušić.

Vezni igrač reprezentacije BiH Haris Medunjanin, koji je jedno vrijeme igrao u Izraelu, upozorava da su Izraelci dobar tim koji će sigurno dati sve od sebe da i u ovom susretu osvoji sva tri boda.

– Kao i mi, Izrael želi na veliko takmičenje. Dobra su ekipa, imaju više bodova od nas i sigurno je da će nam biti teško. Ipam, mislim da imamo bolju ekipu što moramo pokazati na terenu. Bez obzira na njihov tim, najbitnije je da se fokusiramo na našu igru i osvojimo tri boda – izjavio je Medunjanin.

BiH će u Haifi nastupiti bez napadača Edina Džeke i Vedada Ibiševića. Miralem Pjanić smatra da i bez njih BiH mora ići na pobjedu.

– Očekuje nas težak susret protiv reprezentacije koja također ima ambicije da se plasira na evropsko prvenstvo. Sigurno je da će nam nedostajati standardni igrači kao što su Edin i Vedo. Iako bi nas remi ostavio u igri za nastavak kvalifikacija, mislim da su nam prijeko potrebna tri boda – rekao je nogometaš Rome.

Defanzivac Ermin Bičakčić je dodao da je atmosfera u taboru BiH odlična, te da je ekipa spremna i uigrana za nedjeljni meč.

Utakmica između BiH i Izraela će biti odigrana u nedjelju u Haifi u 20.45 sati.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*