Usvojen prednacrt Regulacionog plana prostorne cjeline “Solana Sjever” u Tuzli

Na drugoj sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzla danas je usvojen prednacrt Regulacionog plana prostorne cjeline “Solana Sjever” u Tuzli.

– Ovim Regulacionim planom stvara se mogućnost za izgradnju jednog naselja koje, zapravo, predstavlja zapadni ulaz u Tuzlu. Realizacijom plana pored stambenih objekata predviđena je u svim suterenskim etažama izgradnja određenog broja garažnih objekata za podzemno i nadzemno parkiranje. Također je predviđena izgradnja obdaništa, osnovne škole, a veliki prostori bi bili oslobođeni za boravak stanara i igru djecu, te za pružanje kvaliteta života kakav Tuzla zaslužuje – kazala je Selma Imamović, voditeljica projekta.

Prostorna cjelina Solana Sjever, po njenim riječima, zauzima površinu koja je građanima Tuzle jako poznata – od Fabrike obuće Aida, prema zapadu sa desne strane ulice preko puta objekta Fabrike Solana, do skretanja prema naselju Moluhe. Ova prostorna cjelina je jedno od najstarijih područja u gradu i u njemu je krajem 19. stoljeća formirano radničko naselje.

Međutim, dugi niz godina kao industrijska zona ovaj dio grada je bio zapostavljen, dok je u posljednjem periodu realizacijom nekoliko projekata krupnijih gabarita ponovo oživljen ovaj dio i samim tim se stvorila potreba za daljnjim razvojem ove prostorne cjeline.

Značajno je napomenuti, istakla je Imamović, da je u površini od 10,3 hektara, više od 50 posto neuređene površine koja nema apsolutno nikakvu funkciju, a samo 21 posto je pod realiziranim objektima.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*