Veliko interesovanje za radionice u okviru projekta “Digitalni građanin”

Digitalni građanin je projekat Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) čiji je cilj transformirati javne biblioteke u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Uvođenjem digitalnih vještina u lokalne zajednice, biblioteke ovim projektom omogućavaju pristup modernoj edukacijskoj tehnologiji odraslima i djeci. Javna ustanova Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla, dio je ovog projekta i intenzivo vrši edukaciju iz ove oblasti. Sve radionice su besplatne.

Biblioteka je opremeljena micro:bitovima i BOSON uradi sam kompletima, koji se koriste za radionice, ali se mogu i posuditi i koristiti kod kuće. Micro:bitovi su zapakovani u kutije (kao knjige) da ih svi mogu posuđivati. Osim uređaja, u kutiji se nalaze i generalne upute kako početi raditi s uređajem i link na web stranicu posebno prilagođenu korisnicima. Na njoj se mogu pronaći informacije: kako započeti rad, kako napraviti prve programe i gdje pronaći detaljnije informacije i više projekata u kojima se koriste micro:bitovi.

Cilj ovog projekta, koji je realizovan u saradnji sa Intera tehnološkim parkom iz Mostara, bio je da se, kroz upoznavanje sa paketom micro:bit, članovi biblioteke nauče osnovama programiranja. Micro:bit je mikro računar sa osnovnim operacijama, a softver koji funkcioniše uz ovaj uređaj se može koristiti on-line i slobodan je za korištenje.

Do sad je održano 16 radionica, od kojih je jedna bila i gostujuća u OŠ “Kiseljak”. Utisci polaznika govore da je ovaj projekat pun pogodak i da je postojala potreba za uvođenje i ovakvog tipa usluge u biblioteku. Učenici su, služeći se micro:bitovima, naučili programirati smješka, srca, svoja imena, a vrlo brzo su savladali i neke kompleksnije vježbe. Uz pomoć micro:bit setova korisnici uče da kreiraju animacije, komponuju muziku, prave igrice u vidu tetrisa, pišu, rješavaju matematičke probleme, u zavisnosti od toga koja ih od tih oblasti interesuje. Na ovaj način svako može postati neka vrsta programera.

STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kompetencije i korištenje novih tehnologija postale su neophodne za moderna društva i građane. Vještine rješavanja problema i saradnje predstavljaju vještine koje su neophodne za 21. vijek. Biblioteke su ključna mjesta znanja u lokalnim zajednicama i predstavljaju najbolja mjesta za usvajanje novih vještina i kompetencija.  Uz pomoć ovog projekta korisnici će moći bolje da se suoče sa izazovima u današnjoj digitalnoj eri i na tržištu rada i usvoje nova znanja i vještine koje će im pomoći da prevaziđu averziju prema novim tehnologijama.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*