BiH u EU izvozi 39 posto poljoprivrednih proizvoda

Bosna i Hercegovina izvozi u Europsku uniju 39 posto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, 35 posto ovih proizvoda izvozi u zemlje Cefte, u Tursku oko 18 posto, u zemlje Efte dva posto, a u ostatak svijeta šest posto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2014 – 2018. godine, prema kojoj je izvoz ovih proizvoda tokom proteklih godina do 2018. godine bilježio pozitivna kretanja i imao stalni trend povećanja, a vrijednost uvoza blago je smanjivana.

U informaciji se navodi da je deficit i dalje ostao veoma visok, te da još nije manji od dvije milijarde KM, kao i da je u prošloj godini ostvarena vrijednost izvoza od 828 miliona KM, a uvoza tri milijarde KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
U ukupnoj trgovini BiH sa inostranstvom u 2018. godini, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16 posto, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko sedam posto.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti, ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, odnosno proizvodi od šećera i šećer, te proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, proizvodi mlinske industrije i meso.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.