Najava predstave ˝Helen Keler˝

Dana, 11.6.2019. godine u 20.00h na sceni Pozorišta mladih Tuzle/dvorana Kaleidoskop biće izvedena predstava “Helen Keler” u produkciji Dis-Pozorišta mladih Banja Luka i Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS Banja Luka.

Suorganizatori izvođenja su Pozorište mladih Tuzle i JU Centar za kulturu Tuzla.

Scenario: Ognjen Bogdanović

Producent: Strahinja Nikić

Video produkcija: UNVO Banja Luka

režija: Novica Bogdanović

Trajanje 40 minuta

Preporučeni uzrast: 14+

Fantastična priča o heroini Helen Keler, slijepoj i gluhonijemoj američkoj književnici…

Helen je fenomen i impresionirala je sve koji su je sreli. Nesvakidašnji život i iznimno strpljenje urodili su nesvakidašnjim rezultatima: s deset godina Helen pokušala je proizvoditi govor. Mogla je razumjeti ljude. Uspijevala je to dodirom njihovih pokreta usnama. Sa 14 godina upisala se u specijalnu školu za gluhu djecu i posvetila se učenju jezika. Studirala je strane jezike, a specijalizirala se za englesku književnost. U vrijeme studija nastaju i prva njezina djela. Autobiografska knjiga “Moj život” postala je pravi bestseler i prevođena je na mnoge jezike. Upoznala je mnoge poznate osobe svoga vremena, a neki od njih smatrali su je pravom heroinom.

Živjela je u mraku i tišini, ali je pronašla načine kako doživjeti svijet oko sebe.

“Znam da je svijet koji vidim svojim prstima živahan, šaren i zadovoljavajući”, pisala je.

Uz književni rad Helen je bila aktivna u Američkoj fondaciji za slijepe, radila je na prosvjećivanju i senzibiliziranju javnosti za probleme slijepih i gluhonijemih te na poboljšanju državne brige za slijepe. U toj je misiji obišla četrdesetak zemalja.

Za svoj je rad dobila brojna priznanja i počasne titule. Potkraj svog neobičnog i uzbudljivog života izjavila je: Slijepa sam, ali vidim; gluha sam ali čujem.

Ovu multimedijalnu pozorišnu predstavu radili smo pažljivo i dugo u timu osoba sa invaliditetom koji se bave kulturom. Predstava o Helen Keller realizovali su glumci ovog teatra i glumci s invaliditetom (dva gluva i jedna slijepa osoba) sa ciljem da predstava potakne našu publiku da malo više obratite pažnju na ove ljude koji ponekad ostaju nevidljivi. Predstava je realizovana u okviru projekta “neuhvatljiva svjetlost” kojeg je finansijski podržala Američka ambasada u BiH.

Ulaz na predstavu je slobodan.

Dobrodošli.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*