Incident nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a: Dačić verbalno napao ambasadoricu Kosova

Snimak koji je priložila potvrđuje da je došlo do verbalnog sukoba, a jedna od tema je očigledno bila ko je čiji kolonizator

Nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), koja je bila posvećena Kosovu, zabilježen je incident u kojem je došlo do verbalnog sukoba između ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivice Dačića i ambasadorice Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Vlore Citaku.

– Nakon današnje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, razgovarala sam sa delegacijama SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Prišao mi je srbijanski ministar vanjskih poslove galameći i iznoseći uvrede na moj i na račun delegacije Kosova – napisala je Citaku na društvenim mrežama.

– Znaš ko je kolonizator? Ti što sjediš sa njima – kazao je Dačić, aludirajući ne delegacije SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon što mu je Citaku replicirala na engleskom jeziku, Dačić joj je odgovorio sa: “‘Ajde, bre. Glupi ste koliko ste teški”.

I sama sjednica je obilovala raspravama pa je tako Citaku u jednom trenutku, što je i bio povod za raspravu nakon sjednice, kazala da se o slučaju Kosova i Srbije radi o dekolonizaciji, što je Dačić ocijenio kao “bezobrazluk”.

Dačić je kasnije za Radio-televiziju Srbije (RTS) naveo da je Citaku pokušala da kaže da je Srbija bila kolonijalna sila koja je držala Kosovo vijekovima.

– Koliko neko nema stida da tako nešto govori, znate kada govorite u Vijeću bezbjednosti pred nekim velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom svijeta i koje znaju šta je kolonijalizam. Kada govorite to pred afričkim, južnoameričkim, azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma – rekao je Dačić za RTS te dodao:

– Kada mi donese jedan historijski spomenik albanskog porijekla iz 13, 14. ili 12. vijeka sa Kosova, kada postoji ijedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci bili tu u to vrijeme – rekao je Dačić.

(Fokus.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*