Juncker: Nema članstva u EU za Srbiju i Kosovo bez sporazuma

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker poručio je poručio Srbiji i Kosovu da ne mogu računati na članstvo u EU bez sporazuma o normalizaciji odnosa.

„Ako se ovaj spor između Srbije i Kosova ne riješi, nijedna zemlja neće imati šansu da postane članica EU. Ne želimo da uvozimo nestabilnost u EU, želimo da izvozimo stabilnost u te zemlje“, poručio je Juncker.

Predsjednik Evropske komisije je istakao da nije zadovoljan što proces dijaloga „ne ide u pravom smjeru“ te je pozvao Beograd i Prištinu da imaju više razumjevanja za poziciju druge strane.

Jean Claude Juncker je u utorak uveče primio premijera Albanije Edija Ramu, čija zemlja iščekuje odluku EU o početku pristupnih pregovora sa Briselom.

Rama je izjavio da sanja o velikoj Evropskoj uniji sa Srbima, Makedoncima i Albancima u njoj. Prema Raminin navodima, zemlje Zapadnog Balkana su unutar evropskih granica, ali su kao „organ koji se vuče za tijelom i nije na svom mjestu“.

„EU mora da odluči šta da radi sa tim organom. Da li će ga pustiti da iskrvari ili će ga primiti kao dio tijela i postaviti sve na svoje mjesto“, poručio je albanski premijer.

Predsjednik Evropske komisije Juncker je ponovo potvrdio da postoje zemlje članice koje nisu ubijeđene da se može dati zeleno svjetlo zvaničnoj Tirani za početak pristupnih pregovora, ali da on ostaje optimista.

„Nije nemoguća misija. Moramo objasniti članicama koje imaju rezerve, zbog domaćih razloga, zašto smatramo da u narednim mjesecima vrijedi odobriti otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom”, poručio je Juncker.

Inače, Evropska komisija je krajem maja preporučila Savjetu EU bezuslovno otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Prva debata oko ovih pitanja bi trebala da se održi 18. juna na nivou ministara inostranih poslova zemalja članica EU.

Konačna odluka treba da dobije saglasnost šefova država i vlada članica EU.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*