(VIDEO): Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja djece za rad: Prosjačenje, maloljetničke krađe i brakovi i dalje izražen problem

Prema podacima UNICEF-a, približno 150 miliona djece širom svijeta uključeno je u dječji rad. Djeca radnici uskraćena su, pored ostalog, i redovnog obrazovanja, zdravlja, slobodnog vremena i osnovnih sloboda, pa na taj način gube i pravo na mirno i sigurno djetinjstvo. Međunarodna organizacija rada proglasila je 12. juni  Svjetskim danom borbe protiv dječjeg rada s namjerom da se usmjeri pozornost svjetske javnosti na globalnu razinu ovoga problema, te na akcije i napore potrebne za njegovo smanjivanje i uklanjanje.

Kada je u pitanju izrabljivanje djece za rad, na području Tuzle, ona se najčešće tjeraju na prosjačenje, skupljanje sekundarnih sirovina, te nedozvoljene kriminalne radnje, poput krađe. Često su primorana i na maloljetničke brakove, jer roditelji nisu u mogućnosti da se brinu o njima, kazala je Hasiba Alibegović, šefica  Službe socijalne zaštite i starateljstva u Centru za socijalni rad Tuzla.

 

 

 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*