Sarajevo: Konferencija o jačanju antikoruptivnih tijela u BiH

“Jačanje antikorupcije u BiH: šta je antikoruptivnim tijelima potrebno za efikasno suzbijanje korupcije”, naziv je konferencije na kojoj će biti riječi o potrebama antikoruptivnih tijela za efikasno suzbijanje korupcije u našoj zemlji, a koja će biti održana danas u Sarajevu.

Konferencija će biti održana u organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i projekat EU “Podrška primjeni antikoruptivnih strategija u BiH”.

Na konferenciji, kojom će predsjedavati šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, učestvovaće čelnici vlasti i antikoruptivnih tijela na svim nivoima vlasti u BiH.

Na ovaj skup su u svojstvu posmatrača pozvane i ambasade članica EU, Ambasada SAD, OEBS i druge međunarodne organizacije, te predstavnici civilnog društva, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Evropska komisija dala je mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a jedna od preporuka u njemu bavi se potrebom da se u BiH obezbijedi efikasno funkcionisanje i koordinacija antikoruptivnih tijela.

U saopštenju je navedeno da su samo dva od 14 antikoruptivnih tijela u BiH potpuno profesionalizovana, dok su druga tijela ad hok karaktera i uglavnom sastavljena od predstavnika institucija kojima je rad u tijelu dopunski angažman, a ne glavna radna obaveza, sa nedovoljnim kapacitetima i resursima.

“Efikasna borba protiv korupcije zahtijeva stalne, potpuno opremljene i nezavisne institucije za prevenciju korupcije na svim nivoima, te institucije koje će imati vlastiti budžet, jasno definisane nadležnosti i organizacione pozicije uz bezuslovnu podršku na svim nivoima vlasti”, istaknuto je u saopštenju.

Početak konferencije zakazan je u 14.30 časova, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*