Najmanje devet mrtvih u samoubilačkom napadu u Afganistanu

Najmanje devet ljudi, među kojima su i civili, ubijeno je kada je bombaš samoubica napao policijsko vozilo u istočnom afganistanskom gradu Jalalabadu u četvrtak, saopćili su lokalni zvaničnici.

Atahullah Khogyani, portparol guvernera pokrajine Nangarhar, kazao je da je bombaš aktivirao svoje eksplozive dok je vozilo prolazilo kroz stambenu četvrt u gradu.

Petero civila, među kojima je i djete, i četvorica policajaca ubijeni su, a još 12 civila i policajaca je ranjeno, saopćio je Khogyani.

Nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su militanti Islamske države često izvodli nizove samoubilačkih bombaških napada na vladine urede, škole i humanitarne organizacije u Jalalabadu, najvećem gradu u Nangarharu.

Afganistanski vladini i američki vojni zvaničnici saopćili su da će intenzivirati zračne udare i operacije na eliminiranju militanata, koji su se prvi put pojavili u  Nangarharu u 2015.

I pored činjenice da su se razgovori između američkih zvaničnika i talibanskih čelnika intenzivirali u posljednjim mjesecima u cilju uvođenja mira i okončanja više od 17 godina rata u Afganistanu, borbe i napadi pobunjenika nastavljaju se širom zemlje, prenosi Reuters.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*