Danas će biti do 35 stepeni: Kakvo će vrijeme biti do ponedjeljka

Žuti meteoalarm zbog visokih temperatura i danas je upaljen za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Inače, sinoć je zabilježena još jedna tropska noć u Bosni i Hercegovini. Najtoplije je bilo u Banjoj Luci, Brčkom i Doboju, gdje je u 20 sati izmjeren 31 stepen Celzijusa. Visoke vrijednosti izmjerene su i u Tuzli (30), Neumu i Mostaru (29), Sarajevu Prijedoru i Novom Gradu (28).

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica, Bugojno, Drvar i Ivan Sedlo 16 stepeni, Jajce i Sokolac 17, Bihać, Livno, Sanski Most i Sarajevo 18, Banja Luka, Grude i Prijedor 20, Trebinje i Zenica 21, Mostar, Široki Brijeg, Srebrenica, Stolac i Zvornik 22, Neum i Tuzla 23, Doboj 24, Bijeljina i Gradačac 25, Brčko 26 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 947 milibara, za 5 milibara je viši od normalnog i sporo raste.

Bioprognoza: Uz relativno povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će se osjećati ugodnije tokom prijepodneva, potom će usljed sparnog vremena opšta slika biti lošija, što će uzrokovati jačanje tegoba kod osjetljivih osoba. Preporučljivo je planirane aktivnosti provoditi u jutarnjim satima. Također, neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano i vruće. Vjetar slab sjevernih smjerova. Najviša dnevna temperatura od 29 do 35 stepeni. U Sarajevu sunčano vrijeme. Najviša dnevna temperatura oko 33 stepena.

Subota: Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ili krajem dana ponegdje u centralnim i zapadnim područjima Bosne su mogući pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 15 do 20, na jugu od 18 do 23, a najviša dnevna od 30 do 36 stepeni.

Nedjelja: U većem dijelu naše zemlje sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima se očekuju pljuskovi i grmljavina. Jutarnja temperatura od 15 do 21, na jugu do 24, a najviša dnevna od 27 do 33 stepena.

Ponedjeljak: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu do 23, a najviša dnevna od 24 do 30, na jugu do 32 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

(radiosarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*