Danas je Svjetski dan darivalaca krvi

Svake godine 14. juna/lipnja obilježava se Svjetski dan darivalaca krvi širom svijeta. Ovaj dan predstavlja priliku da se zahvalimo svim dobrovoljnim, neplaćenim davaocima krvi za poklon koji život znači, te da podignemo svijest o potrebi za redovnim davanjem krvi kako bi se osigurala kvalitetna, sigurna i dostupna krv i krvni sastojci za pacijente kojima je potrebna.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milione života. Ovaj postupak pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žiove duže i kvalitetnije, te predstvalja podršku kompleksnim medicinskim i hiruškim postupcima. Također ima važnu ulogu očuvanja života u brizi o majkama i djeci, kao i u slučaju odgovora na prirodne i druge nesreće. Transfuzijske ustanove koje omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim sastojcima u dovoljnoj količini predstavljaju ključnu komponentu efektivnog zdravstvenog sistema. Adekvatne zalihe krvi se mogu obezbjediti samo putem redovnog, dobrovoljnog, neplaćenog davanja krvi.

Ovogodišnji slogan Svjetske zdravstvene organizacije je „Bezbjedna krv za sve“. Svakih nekoliko sekundi, nekome, negdje, potrebna je krv. Svijetu su potrebne dovoljne količine bezbjedne krvi za sve koji su u stanju potrebe. Transfuzijom krvi i krvnih produkata spašavaju se milioni života svake godine. Svjetska zdravstvena organizacija podsjeća i da je zdravlje ljudsko pravo – svi, u svakom momentu i bilo gdje u svijetu, treba da imaju pristup bezbjednoj transfuziji krvi. Dovoljne količine krvi se mogu obezbijediti samo redovnim davanjem ove dragocjene tečnosti. Takođe, istaknuto je da je potreba za krvlju univerzalna, ali da njena dostupnost varira od države do države.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*