Nagrade Jasni Žalici i Emiru Hadžihafizbegoviću za najbolje glumce u Stockholmu

Film “Takva su pravila” hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića osvojio je tri nagrade na 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu – Jasna Žalica osvojila je onu za najbolju glumicu, Emir Hadžihafizbegović za najboljeg glumca, a Crystel Fournier za najbolju kameru, dok se s nagradom, onom za najbolji kratki film, vraća i “Kokoška” Une Gunjak, javlja Hina.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u petak navečer je priopćio kako je festivalski žiri nagradu Jasni Žalici obrazložio pohvalama da je ona “utjelovljenje odmjerenosti koja nas navodi da suosjećamo s njenim likom i suprugom njenog lika”. “Njen rad je snažan dokaz toga da nas dobra priča i nepokolebljiv nastup spajaju s iskustvom pojedinca na nepoznatom mjestu i u nepoznatoj situaciji”, naveo je žiri u svojoj odluci.

Nagradu za najboljeg glumca Emir Hadžihafizbegović osvojio je zbog toga što sjajno ocrtava životno iskustvo minimalnim gestama i jakom, strastvenom prisutnošću, dok je Crystel Fournier žiri osvojila svojom elegancijom u kojoj fotografija odgovara i poboljšava priču, i to sa filmovima “Takva su pravila” i “Djevojaštvo” francuske redateljice Céline Sciamma.

“Takva su pravila” redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma.

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, HRT-a i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde. Međunarodni filmski festival u Stockholmu održava se od 1990. godine, a ove se godine održava od 5. do 16. novembra i prikazuje preko 150 filmova iz cijelog svijeta.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*