Promocija knjige ,,Srebrenička tragedija – poslije smrti civilizacije“

Promocija  knjige ,,Srebrenička tragedija – poslije smrti civilizacije“, održat će se u ponedjeljak 17. juna 2019. godine u 18 sati u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci „ Derviš Sušić“ Tuzla.

Autor knjige je Mensur Pavica, apsolvent odsjeka za filozofiju-sociologiju Filozofskog Fakulteta Univerziteta u Tuzli, a ovo je njegova druga objavljena knjiga.

Filozofska drama “Srebrenička tragedija“  je knjiga koja postavlja pitanje da li je ljudska civilizacija preživjela genocid u Srebrenici ili su tim genocidom negirani privremeno ili čak za sva vremena svi civilizacijski principi i knjiga kroz dijalog između jednog mrtvog bezimenog Srebreničanina, jedne od žrtava genocida u Srebrenici, i svih relevantnih sugovornika iz ljudske povijesti tematizira to pitanje i pesimistično odgovara sa jednim odlučnim NE, civilizacija nije preživjela, ona je ireverzibilno mrtva za sva vremena.

Tekst je najradikalnija moguća kritika civilizacije koja je nemoćna da jednom za svagda stane u kraj genocidima i da ih jednom za svagda prevaziđe.

Promotori:

Akademik profesor dr Enver Halilović, profesor filozofije Univerziteta u Tuzli

Akademik profesor dr Šefket Krcić, profesor filozofije Univerziteta u Novom Pazaru i Univerziteta u Goraždu, recenzent knjige

Profesor dr. Mirsad Kunić, profesor bosanskog jezika Univerziteta u Tuzli, recenzent knjige

Profesor dr Sead Nazibegović, profesor bosanskog jezika Univerziteta u Tuzli, lektor knjige

Profesor dr Adib Đozić, profesor sociologije Univerziteta u Tuzli

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*