Palmer prenio bh. zvaničnicima da se SAD protivi uvođenju rezervnog sastava policije

Medijima se po završetku sastanka obratio ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara koji je rekao da je danas prije svega bilo govora o migrantskoj krizi, ali i rezervnom sastavu policije u bosanskohercegovačkim entitetima.

“Bilo je govora i o saradnji, odnosno koordinaciji aktivnosti svih policijskih agencija na nivou BiH”, kazao je Čampara dodajući da su sastanku pored bh. predstavnika i Palmera prisustvovali i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i uposlenici Ambasade SAD-a u BiH.

Kako kaže, na vlastima BiH je daljnji rad kada je riječ o migrantskoj krizi s obzirom na to da su migracije u nadležnosti Vijeća ministara BiH, ali i da druge agencije mogu dati podršku podsjećajući na komplikovan ustavnopravni sistem koji se održava na način funkcionisanja policijskih agencija.

“Moram biti iskren i reći da se Matthew Palmer i Ambasada SAD-a jako protive uspostavi rezervnog sastava policijskih struktura u RS-u. Jednostavno, oni to ne mogu podržati. Mi smo svjesni njihovih poruka, posebno jer su Sjedinjene Američke Države uložile mnogo sredstava u bh. sigurnosni sektor. Americi je stalo do sigurnosnog sistema u BiH i smatra da rezervni sastav ne može doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije”, rekao je Čampara.

Dodao je da SAD i dalje ostaje partner BiH te da će nastaviti pružati pomoć našoj zemlji u svim izazovima s kojima se susreće počevši od migracija. Sagovornici su se danas dotakli i problema nedovoljnog broja službenika koji osiguravaju bh. granicu.

Čampara je rekao da je predložio da se određeni dio federalnih struktura stavi na raspolaganje Graničnoj policiji BiH, a sve s ciljem zaštite granice. Što se tiče Unsko-sanskog kantona, on je kazao da ne vidi problem u tome da policijski službenici iz RS-a dođu u ispomoć.

“Svi se moramo maksimalno uključiti u rješavanje ovog pitanja. Svi moramo biti na usluzi i građanima i migrantima, a posebno moramo imati u vidu i humani aspekt”, kazao je Čampara dodajući da migranti ne žele ostati u BiH i da je naša zemlja samo ruta prema Evropskoj uniji.

Na današnjem sastanku nije bilo govora o uspostavi vlasti, kao ni o povratku bh. državljana sa stranih ratišta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*