Uoči obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici: Žrtve nisu zaboravljene

“Insistirali smo da ovaj sastanak bude održan ovdje, to je jasan znak da je Vlada Federacije BiH objema nogama u organizaciji. Mene lično, a i zbog funkcije koju obnašam, zanima ovaj dan, odnosno obilježavanje genocida u Srebrenici. Gospodin Fejzić me detaljno upoznao o svim aktivnostima koje se obavljaju u vezi s ovim događajem i moram primijetiti da je Vlada FBiH, prije svega kroz svoja ministarstva, veoma angažovana na organizaciji ovog dana”, rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Dodao je kako je Međunarodni sud u Hagu presudio da se u Srebrenici dogodio genocid ističući kako će Vlada FBiH taj dan obilježavati zauvijek.

“Ovaj dan ne smijemo posmatrati kao dženazu, iako on to još uvijek jeste. Doći će dan kada više nećemo imati posmrtnih ostataka koje ćemo sahranjivati. Dakle, ovo je obilježavanje genocida u Srebrenici i moramo ga transformirati u to. Vlada FBiH obećava da će trajno ostati u programu organizacije i svake vrste podrške organizaciji obilježavanja ovog datuma”, rekao je Novalić.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenice iz jula 1995. godine, rekao je kako održavanjem ovog sastanka u Sarajevu žele pokazati i poručiti da Srebrenica, kao ni njene žrtve, nisu zaboravljeni.

“Vlada FBiH je sve prethodne godine učestvovala u obilježavanju ovog dana, a aktivnosti podrške nastavit će i u narednom periodu”, rekao je Fejzić.

Podsjetio je da je do sada u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 žrtava, a da za kolektivnu dženazu koja će biti održana 11. jula ove godine imaju 27 posmrtnih ostataka.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*