Ozvaničen početak radova na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku

Javno preduzeće “Autoputevi Republike Srpske” ozvaničio je danas početak radova na prvim kilometrima panevropskog Koridora 5C na teritoriji Republike Srpske. Prva dionica autoputa na Koridoru 5C će se graditi na pravcu Johovac (Tovira) – Rudanka (Kostajnica) dužine 6,1 kilometara kojeg će graditi Integral Inženjering i Granit Skoplje.

Direktor JP Autoputevi RS Dušan Topić kao investitor ovog projekta je kazao da je današnji dan višestruko značajan za RS.

“Ovo je za nas u Republici Srpskoj nastavak izgrađenog puta 9. januar i dalje prema Srbij i Beogradu. Dolazimo na područje grada Doboja gdje će se intenzivno vršiti radovi u naredne tri-četiri godine. Realno je reći da bismo do kraja godine trebali imali zatvorenu finansijsku konstrukciju za autoput od Doboja do Srbije. Kolee iz Srbije su krenule, a njihova inicijativa je ubrzala naš projekt”, kazao je Topić.

Druga faza obuhvata će izgradnju obilaznice okolo Doboja što predstavlja jedan od najzahtjevnijih zadataka na izgradnji dionice kroz Republiku Srpsku.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i telekomunikacije Republike Srpske je naglasio da je ovo nastavak gradnje puta 9. januar i veze s Beogradom.

“Do 2030. godine ako ne potpuno, vjerujem da ćemo imati mrežu autoputeva u Republici Srpskij u dužini oko 420 kilometara. Mala Republika Srpska, ali velika u našem srcu je pokazala da može obavljati najzahtjevnije zadatke. Doboj će ponovo postati Doboj kakav je nekad bio, povezan sa drugim mjestima autoputevima”, izjavio je Trninić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je kazao da se nadao ovom danu kada će početi realizacija velikog, kapitalnog, projekta.

“Ovo nam omogućava da naša dionica od 6 kilometara vrijednosti 70 miliona eura nas premoštava dok završavamo druge stvari. U narednih 15 dana ćemo tražiti posebnu sjednicu na kojoj ćemo usvojiti plan parcelacije od ovog mjesta do Rače, a tom dionicom radit ćemo i gasovod”, izjavio je Višković.

 Dodao je i da će Vlada Srbije u julu krenuti s gradnjom mosta na Rači.

Željka Cvijanović je u svom obraćanju prisutnima na kraju auotputa 9. januar odakle počinje gradnja Kordiora 5C kazala da joj j drago što je na mjestu odakle počinje gradnja puta koji omogućava povezivanje Republike Srpske unutra i van nje.

“Podržavam aktivnosti Vlade RS koja nastoji stvoriti pretpostavke za realizaciju velikih projekata. Ovo su dobre stvari za Republiku Srpsku i povezuje različite dijelove i RS i omogućava konekciju s drugima. Bit će dosta napora, ali nećemo stati. Vjerujem da ćemo prići našem cilju od 420 kilometara. Nama i građanima RS treba razvoj, bez ovog nema turizma niti privrede. Idemo dalje i nijedna stvar nas neće omesti u našim prioritetnim planovima, a to je jaka Republika Srpska”, izjavila je Cvijanović.

Ova dionica će biti finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i grant sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Nakon događaja, predsjednica Cvijanović te predsjednik Vlade Višković s ministrom i drugim zvanicama obišli su gradilište.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*