Bivši policijski komesar Ramo Brkić danas će biti izručen Bosni i Hercegovini

Ramo Brkić, nekadašnji komesar MUP-a USK, danas će biti izručen Bosni i Hercegovini, ekskluzivno saznaje “Avaz”.

Brkić je, podsjećamo, uhapšen prije dvije sedmice u Sloveniji, a po Interpolovoj potjernici, koju je raspisao Sud BiH.

Njega je policija u Sloveniji uhapsila na graničnom prijelazu Gruškovje i 25.maja i od tada se nalazio u pritvoru u Mariboru

Prema informacijama “Avaza”, Brkić će, nakon izručenja, biti prebačen u prostorije Suda BiH na zadržavanje.

Ovaj bivši visoki policijski službenik pobjegao je iz države prije dvije godine, a nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina za organizirani kriminal i trgovinu narkoticima.

Za Brkićem je prije tri godine Interpol raspisao crvenu potjernicu. On se, nakon što je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora, nije javio na izdržavanje kazne.U to vrijeme sudilo mu se, u postupku protiv sutkinje Suda BiH Azre Miletić, za davanje mita, a u kojem je bio optužen i Senad Šabić, koji je, također, u bijegu.

Prema presudi Suda BiH, Brkić je, nakon što je stupio na funkciju komesara policije USK, odlučio iskoristiti svoj položaj za obavljanje raznih krivičnih djela pa je s tim ciljem stupio u kontakt s osobama za koje je kao visoki policijski dužnosnik znao da vrše krivična djela neovlaštenog prometa opojnih droga i koje su na području USK u prošlosti vršile slična krivična djela te je, zajedno s tim osobama, na više lokacija u USK organizirao proizvodnju opojne droge, a potom i prodaju u inozemstvu te podjelu dobiti.

(Vijesti.ba )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.