(190611) -- WASHINGTON, June 11, 2019 (Xinhua) -- U.S. President Donald Trump speaks to reporters before leaving the White House in Washington D.C., the United States, on June 11, 2019. U.S. President Donald Trump said on Tuesday that he had received a "beautiful" letter from Kim Jong Un, top leader of the Democratic People's Republic of Korea (DPRK). (Xinhua/Ting Shen)

Zapadni Balkan prijetnja SAD-u? Tramp produžio važenje povišenog stepena upozorenja

Predsjednik Sjesinjenih Američkih Država Donald Tramp produžio je važenje povišenog stepena upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom koje je na snazi od 2001. godine. Kako je rekao, prijetnja zbog koje je takav stepen upozorenja uveden i dalje postoji, saopštili su iz Bijele kuće.

“Prijetnja koja se ogleda u postupcima osoba koje su uključene, pomažu, finansiraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugim državama zapadnog Balkana, kao i opstrukcije implementacije Dejtonskog sporazuma u BiH ili Rezolucije UN-a 1244 na Kosovu, nije otklonjena”, navedeno je u odluci koju je potpisao Tramp.

U Trumpovoj odluci upućenoj Kongresu navodi se i da su “činovi ekstremističkog nasilja i opstrukcije, navedeni u izvršnoj uredbi (iz 2001. godine) neprijateljski prema američkim interesima” i da “i dalje predstavljaju neuobičajenu i veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti i spoljnoj politici SAD-a”.

“Zbog toga sam odlučio da je neophodno da stepen povišenog upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom ostane na snazi i poslije 26. juna 2019. godine”, naveo je Trump, prenosi Al Jazeera Balkans.

Izvršnu uredbu o povišenom stepenu upozorenja u vezi sa zapadnim Balkanom prvi je potpisao Džordž V. Buš 26. juna 2001. godine. Ona je dopunjena 2003. godine kako bi obuhvatila dodatne korake u vezi s opstrukcijom primjene Ohridskog sporazuma u tadašnjoj Makedoniji.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*