Prijedor: Među uhapšenima u akciji SIPA-e i aktivni pripadnik MUP-a RS-a

Među danas uhapšenim osobama osumnjičenim za ratne zločine nad nesrbima u Prijedoru je i aktivni pripadnik Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske (MUPRS), potvrdio je danas u Banjoj Luci direktor policije RS-a Gojko Vasić.

Hapšenje su izvršili pripadnici SIPA-e, a prema nalogu Tužilaštva BiH, javlja Fena.

Po proceduri, prema ovom pripadniku MUP-a RS-a, bit će poduzete određene mjere i radnje, ukoliko bude imao status osumnjičenog, a Vasić kaže da ostaje da se vidi da li će imati taj ili status svjedoka.

Ako bude pritvoren, bit će pokrenut disciplinski postupak i suspenzija.

Po nalogu Tužilaštva BiH, rano jutros provedena je akcija u kojoj je više desetaka policijskih službenika SIPA-e djelovalo po upustvima tužioca i lišilo slobode 12 osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području općine Prijedor.

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da se radi o predmetu koji spada u kategoriju najsloženijih predmeta u okviru Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Ovi osumnjičeni su pod istragom da su u vremenskom periodu od 23. do 28. 7. 1992. godine, a u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS-a i policije, kao i dužnosnika Kriznog štaba, svjesno i značajno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Osumnjičeni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u selu Zecovi, općina Prijedor, kao krivična djela koja su učinjena u okviru djela progona bošnjačkog stanovništva s područja sela Zecovi.

“U ovom napadu ubijeno je više od 150 osoba, tijela većeg broja ubijenih su pronađena prošle godine u masovnoj grobnici Tomašica, dok se za tijelima više desetaka ostalih žrtava još uvijek traga”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Osobe koje su lišene slobode su pod istragom zbog ubistava 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina 25.07.1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*