Lideri EU danas odlučuju o novom predsjedniku Evropske komisije

Lideri EU sastat će se danas u Briselu da bi postigli saglasnost o novom predsjedniku Evropske komisije pošto poslaničke grupe nisu uspjele da imenuju zajedničkog kandidata.

Nijedno od vodećih imena koje se pojavilo prošlog mjeseca nakon izbora za Evropski parlament nije dobilo podršku četiri vodeće partije za funkciju predsjednika Evropske komisije.

“Ostajem oprezni optimista jer su oni sa kojima sam do sada razgovarao izrazili odlučnost da se odluka donese brzo”, naglasio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji predsjedava samitima lidera EU.

Među ostalim funkcijama o kojima će se odlučivati su visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnosti, te predsjedavajući Evropskog parlamenta.

Nacionalni lideri žele da kontrolišu proces i da najviše funkcije budu podijeljene ravnopravno između muškaraca i žena, istoka i zapada, manjih i većih članica.

Međutim, rezultati evropskih izbora primorali su najveće konzervativne, socijalističke, liberalne i poslaničke blokove Zelenih da formiraju koalicije.

Stranke koje još rade na izradi nacrta zajedničkog političkog programa nisu dale podršku nijednom određenom kandidatu.

Kandidati za najviše funkcije moraju imati najmanje 21 glas od 28 lidera EU i većinu u 751-članom Evropskom parlamentu.

(Vijesti.ba )

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*