Nikšić i Kojović ozvaničili BH blok: Učinimo BiH normalnom zemljom

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH i Naše stranke Nermin Nikšić i Predrag Kojović potpisali su danas Sporazum o osnivanju BH bloka, dok će politički manifest biti predstavljen u julu mjesecu. Otvoren je poziv svim građanima, nevladinim organizacijama i političkim subjektima da se pridruže BH bloku ukoliko diječe iste vrijednosti kao BH blok.

Nikšić je kazao da su unutarstranački izbori i kongresi ove dvije stranke usporili sam proces formalizacije BH bloka.

„Učinit ćemo sve da na iskrenim odnosima i saradnji kakvu već imamo između SDP-a i Naše stranke proširimo BH blok otvorimo prostor za pristup drugim političkim partijama, planiramo aktivnosti širom BiH, razgovore sa građanima. Želimo BiH učiniti normalnom zemljom gdje će mladi ostajati, gdje će biti svejedno kako se ko zove ako je dobar čovjek i stručnjak“, kazao je Nikšić.

Kojović je istakao kako je Naša stranka ostvarila suštinski dobar odnos sa SDP-om, a da su namjerno radili sporo kako se ne bi dogodilo da se brzo raspadne.

„Ovo je tehnički sporazum koji reguliše funkcionisanje Naše stranke i SDP-a u BH bloku, koji omogućuje pridruživanje BH bloku koji će ulaskom postati potpuno ravnopravni članovi. Nije cilj BH bloka da okupi samo građane koji su socijaldemokrate ili socijalliberali, ovo je pokušaj da se okupe Srbi, Bošnjaci, Hrvati i građani BiH koji smatraju da ova zemlja sada nije ono ni za šta smo se borili u ratu, ni ono što treba da bude. BiH može puno bolje od ovoga što živimo danas“, kazao je Kojović.

On je kazao da postojeći sistem samo nas dodatno dijeli, tjera u svađu i proizvodi masovno siromaštvo.

„Svako ko je spreman da razgovara o boljoj, građanskoj BiH dobrodošao je u BH blok.“ Kojović je kazao da je sretan što danas otpočinje demokratska politička revolucija u BiH.

Na pitanje šta će podrazumijevati politički manifest Kojović je kazao da će njime pokušati dati odgovore na pitanja koja hronično i stalno muče.

“Volio bih da na tom skupu budu i naši neistomišljenici, ali ljudi koji su spremni na jedan otvoreni dijalog i zajednički cilj a to je BiH u Evropskoj uniji i po standardima EU. Ako se slažemo oko bitnih pitanja put BiH u NATO, put BiH u EU, uvođenje standarda EU, e to treba da budu naši partneri i pozivam ih da se pridruže. O svim razlikama možemo razgovarati, ali prvo ravnopravnost svih na svakom pedlju teritorije i granice BiH i njen put u euroatlantske integracije”, kazao je Kojović.

Nikšić je dodao da nemaju želje mijenjati druge političke partije i da im nameću neku ideologiju.

“Želja nam je okupiti sve one koji žele raditi na integraciji BiH, a ne na podjelama. Pokupio sam sjajnu sintagmu od jednog mladog rukometaša koji je kazao da smo “ovdje tri naroda jedna duša”. Mi smo braća i sestre po majci Bosni i Hercegovini. Učnit ćemo sve da širimo tu ideju po BiH”, kazao je Nikšić.

Obojica predsjednika su istakla da postoje već kontakti sa drugim subjektima, građanima, pojedincima o pristupanju BH bloku.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*