Muscular man working out in gym doing exercises with barbell, strong male naked torso abs

Trening snage može pomoći u tretiranju simptoma hronične opstruktivne plućne bolesti

 Trening snage, što najčešće uključuje dizanje tegova, već duže vrijeme je neizostavan dio svake sesije u teretani, ali mnogi ljudi nisu svjesni svih prednosti koje ovaj vid vježbanja može pružiti. Naime, trening snage može pomoći u tretiranju simptoma hronične opstruktivne plućne bolesti.
Osim navedenog stanja, prednosti treninga snage za zdravlje uključuju i ublažavanje bolova u leđima, smanjenje simptoma depresije i smanjenje krvnog pritiska, piše Health24.

Hronična opstruktivna plućna bolest ograničava protok zraka u plućima, što otežava disanje. To je progresivna bolest i iako je nepovratna, može se uspješno kontrolirati. Pored joge i pilatesa, trening snage je još jedan oblik vježbanja za koji stručnjaci smatraju da može pomoći u kontroli disanja i jačanju pluća, što na kraju dovodi do boljeg kvaliteta života.

Kako starimo, gubimo mišiće, a kada imate hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, ovaj proces se ubrzava. Trening snage pomaže da se sačuvaju mišići, čineći da vaše tijelo efikasnije iskorištava kisik iz krvi, čime se poboljšava cirkulacija do pluća.

Ključ je da se više puta trenira kako bi se postigao dosljedan napredak. Međutim, ne bi trebalo da vježbate istu grupu mišića dva dana uzastopno, jer mišićima treba vremena da se oporave.

Za ljude koji žive s hroničnom opstruktivnom plućnom bolesti trening snage može pomoći u smanjenju problema s gubitkom daha, smanjuje umor, povećava snagu mišića te poboljšava funkciju pluća.

Međutim, da biste dobili najbolje rezultate za hroničnu opstruktivnu plućnu bolest, preporučuje se kombinacija treninga snage i aerobne vježbe. Imajte na umu da je najbolje da se konsultirate sa svojim ljekarom prije nego što započnete bilo koji program vježbanja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*