Ostvaruju se prognoze o poskupljenju povrća, voća i mesa: Astronomske cijene grožđa, prase, špinata…

Zbog mraza, a potom i obilnih kiša koje su u maju, ali i početkom ovog mjeseca, zadesile našu zemlju, uništeni su skoro svi nasadi, a poljoprivrednici su pretrpjeli višemilionske štete.

Već je tada najavljeno da očekujemo rast cijena povća i voća, a jučer smo se na pijacama uvjerili da se predviđanja, nažalost, i ostvaruju.

Stalne mušterije

Uporedili smo cijene povrća i voća sa početka mjeseca i jučerašnje na gradskim pijacama u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Zenici. Najviše je poskupjelo grožđe, sa pet maraka cijena je skočila na sedam, a na pojedinim mjestima, naprimjer u Sarajevu, košta i deset KM.

Osjetna je razlika i u cijeni špinata. Kilogram je prije mjesec koštao oko tri marke, a sada je pet. Poskupio je i paradajz. Početkom juna, kilogram je koštao oko dvije marke, a danas je skuplji za marku.

 

Iako su sarajevske pijace najskuplje u državi, kako smo se uvjerili jučer na Ciglanama, prodaja vikendom ide dobro. Prodavačica Almasa Hamzović kazala nam je kako je, bez obzira na visoke cijene, zadovoljna, jer ima stalne mušterije.

Skuplja piletina

– Povrće i voće koje prodajem je iz moje bašte tako da sam u mogućnosti da sama određujem cijene – kazala je Hamzović, kod koje se najbolje prodaju paradajz, koji košta 3 KM, i paprike 2.

Jabuke u Sarajevu koštaju 2, a kilogram lubenice 1,5 KM.

Od početka mjeseca marku je poskupjela piletina, sa 4,5 na čak 5,5 KM. Kupci kažu da su više cijene i pastrmke i teletine.

Sarajevo

Na sarajevskoj pijaci najskuplje je grožđe, koje košta od sedam do deset maraka. Mladi luk i špinat koštaju pet maraka, dok je kilogram prase i buranije četiri marke. Kruške su 3, nektarine 3, dinja 3.

Banja Luka

Na banjalučkoj Tržnici kilogram grožđa košta šest maraka, dok je za korpicu malina potrebno izdvojiti od 1,5 do četiri marke. Breskve i jagode koštaju četiri marke po kilogramu. Po 4 KM prodaju se višnje i trešnje, čija bi cijena u junu već trebala biti niska. Kajsije su pola marke skuplje.

Zenica

Na zeničkoj pijaci kilogram jabuka košta 1,5 KM, krušaka 3, nektarine 1,5, lubenice 1, dinje 2, dok se grožđe može naći po cijeni od 6 i 7 KM. Mladi luk se ne prodaje na kilogram nego na vezicu i košta 1 KM, paprike su 1,5, kilogram prase, špinata i buranije je 5 KM.

Tuzla

Od voća, najskuplje je grožđe, koje košta 7 KM po kilogramu. Kruške su 4, dinja 3, limun 3,5, a jabuke 2 marke. Buranija košta 4, paradajz 3, a u ponudi nije bilo prase i špinata.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*