Naučnici otkrili da drveće krišom razgovara, trguje i ratuje između sebe!

Drveće možda izgleda usamljeno, ali zemlja priča drugačiju priču.

Naime, kako su naučnici otkrili – drveće krišom razgovara, trguje i ratuje između sebe! Da, dobro ste pročitali i ne, to nije radnja filma drugog nastavka Avatara, već zbilja koja se nalazi ispod površine zemlje na našoj planeti.
Naučnici su ovu mrežu, koja je nedavno i mapirana, nazvali “wood wide web” (referenca na naziv interneta – world wide web, op.pr.), te su otkrili da drveće komunicira uz pomoć mreže gljivica koje rastu u i oko korijenja.

Gljivice daju drveću hranjive materije, a zauzvrat dobijaju šećer.

Ali, naučnici su otkrili da je ova veza i mnogo, mnogo dublja.

Uključivanjem u mrežu gljivica, stabla mogu da dijele resurse – to je kao podzemni internet koji omogućava drveću da komunicira. Smatra se da “majke”, starija stabla, koriste mrežu gljivica da bi sadnicama u sjenci davale šećer i povećale im šansu da prežive.

Stabla koja su bolesna ili umiru mogu da pošalju svoje resurse putem mreže zdravijim susjedima da ih oni iskoriste.

Također, i biljke koriste gljivice za slanje poruka. Ako su napadnute, mogu da ispuste hemijske signale i upozore susjede da povećaju odbranu.

Ali, baš kao i internet, i ova mreža ima svoju tamnu stranu.  Neke orhideje hakuju sistem i kradu resurse stablima u blizini. Druge vrste, poput crnog oraha, šire toksične hemikalije da sabotiraju svoje rivale.

Naučnici su dugo sumnjali da su organizmi više povezani nego što se čini. Kada se sljedeći put nađete u šumi, odvojite trenutak da budete zahvalni i za ono što se nalazi ispod, kao i za ono što raste iznad zemlje.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*