Federacija BiH bez vakcina za tek rođene bebe

Domovi zdravlja na području Federacije BiH ostali su bez vakcina poznatih pod imenom BSŽ koje se inače daju bebama u roku 24 sata nakon rođenja. Kako saznajemo, problem sa nestašicom ‘BSŽ’ vakcina na području Federacija BiH traje blizu tri mjeseca. Zvanično nije poznato kada će Domovi zdravlja na području FBiH dobiti ‘BSŽ’ vakcine. Međutim, kako nezvanično imamo saznanja vakcine su navodno stigle i trenutno su pod nadzorom Agencije za koltrolu kvalitete nakon čega će ukoliko bude izdata dozvola za stavljanje vakicne u promet biti distribuirane prema zdravstvenim ustanovama.

Iako se ‘BSŽ’ vakcina u praksi daje bebama u roku 24 sata nakon rođenja dijete može ovu vakcinu primiti i do pet godina starosti tako da nema razloga za paniku kod roditelja tek rođenih beba. Vakcina BCG (be-se-že) je ‘živa’ vakcina, napravljena od klica čija je sposobnost da dovedu do infekcije smanjena.

Zadatak klica je da izazovu imunološku reakciju – stvaranje antitela, da bi u kontaktu sa bacilom tuberkuloze organizam bio pripremljen da se odbrani.

(Tuzlanski.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*