Obilježavanje 25 godina UN konvencije o pravima djeteta

U cilju obilježavanja 25 godina UN-ove konvencije o pravima djeteta EU info centar organizira događaj posvećen radu s djecom bez roditeljskog staranja i njihovim pravima kroz promociju art projekta “Muzička soba”, te projekcije tri jednominutna filma koji su dio projekta “Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima” koje su u cjelosti proizvela djeca sa i bez teškoća u razvoju.

Događaj će biti održan danas u prostorijama EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH u Sarajevu, najavljeno je iz EU.

Projekat “Shvatite nas ozbiljno – govorimo o mogućnostima” realiziraju NVO Genesis Project i Fondacija za kreativni razvoj u partnerstvu s UNICEF-om, USAID-om i Evropskom unijom.

Kratki filmovi imaju za cilj da promovišu dječija prava i socijalnu inkluziju s naročitim fokusom na mogućnosti i prava djece sa poteškoćama u razvoju.

Projekat “Muzička soba” namijenjen je svim ranjivim kategorijama bh. društva, a svoju prvu adresu pronašli su u Domu Bjelave za djecu bez roditeljskoga staranja u Sarajevu.

Zamišljen je kao kreativni kutak u kojem štićenici s pedagozima i muzičarima kroz muziku provode slobodno vrijeme učeći historiju muzike, muzičke stilove, kompozitore, upoznavajući se s muzičkim instrumentima, osnovama sviranja i muziciranja, komponovanja, pisanjem autorskih pjesama, upoznavanjem sa osnovama muzičke produkcije i sl.

Projekat štićenicima Doma služi kao stimulans za njihovo ljudsko ohrabrivanje, motivaciju u njihovom općem napretku, podstrek u samopouzdanju, boljoj komunikaciji, slobodi i kreativnosti, te izazov u sticanju radne etike.

Dobrobit djece u BiH u cjelini, i problemi s kojim se djeca s teškoćama u razvoju susreću svaki dan, ostaje pitanje od velike važnosti za sve zemlje članice EU.

Konkretno, akcije usmjerene na djecu s teškoćama u razvoju i izgradnju sistema koji će osigurati adekvatne politike socijalne zaštite, glavni je prioritet Evropske unije.

EU je uložila 4,6 miliona eura u socijalnu zaštitu i projekte socijalne uključenosti u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*