Fond za zaštitu okoliša FBiH dobitnik nagrade Green Apple Award u 2014. godini

Britanska organizacija The Green Organization u saradnji sa Britanskim institutom za zaštitu i očuvanje okoliša, Britanskom agencijom za zaštitu okoliša, Institutom za upravljanje otpadom UK, organizacijom “SAVE Britains Heritage” i Programom UN-a za okoliš (UNEP), organizirala je svečanost u povodu dodjele međunarodne nagrade „The 2014 Green Apple Awards for Environmental Best Practice”, na kojoj je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH uručena prestižna nagrada „Europe Gold Medal 2014“.

U konkurenciji više od 500 prijava, u 18 različitih kategorija, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je u kategoriji najboljih institucionalnih praksi u doprinosu implementaciji programa, projekata i politika u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja, za sistemski pristup unapređenju zaštite okoliša nagrađen najvećim priznanjem.

Događaj “Green Apple Environment Awards 2014” je u zgradi Parlamenta u Londonu, okupio veliki broj lidera, poduzetnika i ekonomskih stručnjaka iz Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Malezije, Singapura, Novog Zelanda, Južne Koreje, zemalja Arapskog zaljeva i ostalih zemalja svijeta, koji u svom radu primjenjuju najbolje prakse održivog razvoja ulaganjem u zelene inicijative i razvoj čiste tehnologije.

“The Green World Awards” je jedna od vodećih međunarodnih kampanja ovakvog tipa i ranga u cijelome svijetu koja se organizuje u čast izvanrednim liderima, poduzetnicima koje pokazuju znatan napredak u implementaciji ekološki prihvatljivih tehnologija, posluju prema ekološkim načelima, te uspješno tokom cijele godine provode “zelene” programe kojima je cilj smanjenje emisije CO2, smanjenje potrošnje energije, te učestvuju u recikliranju proizvoda u industriji.

Green Apple međunarodne nagrade se tradicionalno dodjeljuju još od 1994. godine, a od ove godine i u kategoriji najboljih praksi u institucijama koje se bave zaštitom okoliša, u ključnim oblastima njihove nadležnosti baziranim na principima održivog razvoja.

Osnovni cilj ovih priznanja je da identificira, javno nagradi i prenese najbolje održive prakse među državama i njihovim vladama, navode iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

“Jednoj mladoj instituciji kao što je Fond za zaštitu okoliša, zlatno priznanje na međunarodnom nivou dodatni je poticaj a ujedno i velika obaveza da daljnjim aktivnostima opravda ovaj status, te da jos intenzivnije radi na kontinuiranom i efikasnom rješavanju složenih pitanja upravljanja i očuvanja okoliša u Bosni i Hercegovini”, izjavio je povodom dodjele tog značajnog priznanja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safet Harbinja.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*