Grant od 790.000 KM za 66 žrtava mina u Bosni i Hercegovini

Prva Socijalna konferencija žrtava mina u BiH okupila je na Jahorini 66 žrtava mina a, na zvaničnoj ceremoniji, potpisat će ugovore o dodjeli poslovnih grantova.

Jedan od njih je civilna žrtva rata Nedžad Nadarević, koji se bavi ugostiteljstvom. Za realizaciju tog posla dobio je donaciju.

Nadarević je nastradao kao desetogodišnjak, aktiviranjem nepoznate eksplozivne naprave. Pri tom je ostao bez desne ruke. Trenutno živi u Velikoj Kladuši, oženjen je i nažalost još ima značajne probleme s anksioznošću i PTSP-om.

Prva Socijalna konferencija žrtava mina u BiH održava se u okviru EU projekta pomoći žrtvama mina i njihovim porodicama u BiH, pod nazivom “To earn not to get-Zaraditi, a ne dobiti”. Finansijer je Evropska Unija u iznosu od 790.000 KM, a realizira nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund e.V iz Njemačke.

Konferencija se održava od 26. do 28. juna, a cilj je na specifičan način skrenuti pažnju domaćim javnim institucijama, nevladinim organizacijama i građanima na stanje u oblasti pomoći žrtvama mina u BiH, posebno u okviru Strategije protuminske akcije 2018. – 2025.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.