Ambasadori političkog i sigurnosnog odbora EU u posjeti BiH

Ambasadori 28 zemalja članica EU u Političkom i sigurnosnom odboru Europske unije, na čelu s predsjedavajućim Walterom Stevensom, posjetit će Bosnu i Hercegovinu 20. i 21. novembra.

Odbor je pripremno tijelo Vijeća Europske unije i njegove glavne funkcije obuhvataju praćenje međunarodne situacije te podršku prilikom definiranja politika u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, uključujući i Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku.

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske unije u BiH, Odbor ima središnju ulogu u oblikovanju i definiranju vanjske politike EU.

Nadalje, Odbor vodi politički dijalog održavajući privilegiran kontakt s visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te specijalnim predstavnicima EU.

Tokom svog posjeta, ambasadori Političkog i sigurnosnog odbora će se sastati sa zapovjednikom operacije EUFOR-Althea generalom Adrianom Bradshawom, zapovjednikom EUFOR-a general-bojnikom Dieterom Heideckerom, članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom, te čelnicima vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, najavljeno je.

U petak, 21. novembra, ambasadori će posjetiti skladište municije Oružanih snaga BiH, te Sajam zapošljavanja i obrazovanja u Zenici “Naučite, istražite, povežite se”, koji je organiziran u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje.

Na kraju posjete, ambasadori će prisustvovati svečanom otvorenju škole u Maglaju, koja je obnovljena u okviru programa Europske unije za oporavak od poplava.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*