Bevanda nije bio na sjednici, ali finansiranje neće biti blokirano

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, nakon sjednice je kazao da nikada neće glasati za formiranje Vijeća ministara prije nego što se ispoštuje zakonski uvjet slanja Godišnjeg nacionalnog programa prema Briselu.

On je kazao da razdjelica za formiranje vlasti u BiH neće biti momenat kada on preuzme predsjedavanjem Predstavničkim domom Parlamenta BiH, nego momenat kada svi akteri kažu da će poštivati zakone i vladavinu prava.

“Pozivam da poštujemo vladavinu zakona. Od momenta kada to odlučimo Vijeće ministara može biti formirano u narednih 10 ili 15 dana. Neće se desiti situacija da formiramo Vijeće ministara, a da ćemo zaboraviti ANP”, izjavio je Zvizdić.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara nije bilo riječo o privremenom finansiranju institucija BiH, jer kako je Zvizdić kazao, sjednici nije prisustvovao Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, pa su sve tačke koje se tiču tog ministarstva skidaju sa dnevnog reda.

Nismo razgovarali o tome jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, a kada minister određenog resora nije na sjednici povlače se sve tačke s dnevnog reda u vezi s tom oblasti”, kazao je Zvizdić i dodao:

“Želim da umirim sve one koji su uznemireni zbog najava da bi moglo doći do prekida finansiranja uposlenih, ali do toga sigurno neće doći. Riječ je o ustavnom principu da ne može doći do blokade finansiranja uposlenih i institucija. Budžet za prethodnu godinu će se koristiti i neće biti problema”.

On je pozvao Predsjedništvo BiH kojem je dostavljen budžet da ga i upute u parlamentarnu proceduru i time se završi pitanje budžeta za 2019. godinu.

Zvizdić napominje da Vijeće ministara BiH, redovno radi, iako u otežanim uvjetima i pod različitim aktuelnim političkim i drugim pritiscima.

– Ali uspijevamo održati ritam našeg zasjedanja i usvajati materijale koji su bitni za kredibilitet BiH, kako u unutrašnjim, tako i u međunarodnim okvirima – rekao je Zvizdić.

Ističe da je danas usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koji je sada u potpunosti usklađen sa pravnom stečevinom EU.

Usvojen je i Izvještaj sa pregovora za zaključivanje Dodatnog protokola 6 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini između strana CEFTA-e.
– Na prošloj sjednici Vijeća ministara usvojili smo Dodatni protokol 5, a sada i Dodatni protokol 6, koji je u potpunosti usklađen sa SSP-om i ustvari pokazuje našu posvećenost da u potpunosti poštujemo sve norme, standarde i procedure iz međunarodnog sporazuma CEFTA-e, što nije slučaj u našem regionu, imajući u vidu uvedene takse od strane Kosova prema BiH – navodi Zvizdić.

Navodi da je u posljednjih 6-7 mjeseci detektovano 11 necarinskih barijera između BiH i Srbije, od kojih je u međuvremenu riješeno njih devet.

– Ali interesantno je da se nove carinske barijere stalno i iznova kreiraju – pojasnio je Zvizdić, podsjetivši na zabrinjavajuću činjenicu da je u prošloj godini na našim graničnim prijelazima naši privrednici i trgovci izgubili 26 miliona sati u čekanju. To je nešto što treba da zabrine čitav region – naglašava Zvizdić.

Također je usvojen Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara BiH u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

– To nam naravno može donijeti kvalitetne ekonomske benefite za određena tržišta na kojima možemo zajedno nastupati – dodao je Zvizdić.
Usvojen je i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti turizma.

– U oblasti turizma imamo kontinuirani napredak. Prema zadnjoj analizi Svjetske turističke organizacije, BiH je među pet zemalja svijeta za koje se u naredne tri godine očekuje dvocifreni rast turizma. To je nešto što je za nas izuzetno važno – rekao je Zvizdić.

Podršku je dobio i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova.

– Njih je 12, pri čemu će Srbija preuzeti održavanje i rekonstrukciju sedam, a BiH pet međudržavnih mostova, u ukupnom iznosu od četiri miliona KM – dodao je Zvizdić.

Kako je naveo, i ovaj put je, kao i na svakoj sjednici Vijeća ministara, jedna od centralnih bila tema u vezi sa dolaskom nelegalnih migranata u BiH, a doneseno je desetak zaključaka.

– Zadužili smo ministricu odbrane da hitno pripremi i prema Predsjedništvu bIH uputi odluku o angažiranju inžinjerskih jedinica OSBiH za zaprječavanje lokacija koje koriste migranti za nelegalan prelazak granice. Mi smo dobili izvještaj Ministarstva sigurnosti i GPBiH o kojim je lokacijama riječ. Lokacije su vrlo tačno i precizno definirane, u fokusu ih je 15-ak. Deset je najfrekventnijih, od čega se dio nalazi na granici sa Crnom Gorom, a dio na granici sa Srbijom. Očekujemo da će Predsjedništvo odobriti angažiranje inžinjerskih jedinica i da ćemo ići ka zaprječavanju takvih prijelaza, preko kojih migranti nezakonito ulaze u BiH – poručio je Zvizdić.

Drugi je zaključak finalizacija sporazuma o saradnji MUP-ova, u smislu ispomoći određenog broja policajaca koji će zajedno sa GPBiH nadzirati našu istočnu granicu.

– Tu smo napravili par korekcija. Dakle, ne govorimo o graničnom pojasu koji je imao dubinu 10 kilometara, sada govorimo o graničnoj liniji gdje će policajci npr. MUP-a FBiH ili MUP-a RS zajedno s graničnim policajcima vršiti kontrolu naše granice. Očekujemo da će takav sporazum minsitar sigurnosti pripremiti već za narednu sjednicu Vijeća ministara – napominje Zvizdić.

Vijeće ministara BiH naložilo je ministrima sigurnosti i vanjskih poslova da formiraju zajedničke timove između GPBiH i graničnih policija Srbije i Crne Gore, koji bi patrolirali i zajedno radili na sprječavanju ilegalnog ulaska migranata u BiH.
– Dali smo podršku Koordinacionom odboru, na čelu s ministrom Mektićem, da se napravi jedan plan mogućeg prebacivanja migranata sa trenutne lokacije Vučijaka u jedan prihvatni centar u kojem će oni imati potpuno obezbijeđene zdravstvene, higijenske, sanitarne i druge uvjete. To će pripremljeno u narednih nekoliko dana – pojašnjava Zvizdić.

Pokrenuta je inicijativa i o prijemu novih policajaca u GPBiH, i već na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara bit će odobreno prijem novih 100-150 policajaca u GPBiH.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*