Freelanceri iz FBiH uplatili 900 hiljada KM poreza, “prate” se i influenceri

Ovaj novac je naplaćen prema Zakonu o porezu na dohodak koji je u primjeni od 1. januara 2009. godine, nakon što je Porezna uprava FBiH pozvala freelancere da izvrše svoje obaveze.

Na pitanje šta je s onima koji nisu izvršili svoje obaveze, kazali su nam da Porezna uprava poduzima mjere i radnje s ciljem naplate javnih prihoda te da će biti pokrenuti postupci prinudne naplate protiv onih osoba koje se nisu odazvale javnom pozivu i dobrovoljno prijavile ostvarene prihode i uplatile obaveze.

“Ovi postupci su zastali zato što je u parlamentarnu proceduru upućen na usvajanje Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba – rezidenata FBiH koji su ostvarili prihode iz inozemstva”, navode iz Porezne uprave.

Saznajemo da službenici Porezne uprave FBiH prikupljaju podatke o svim osobama koje ostvaruju novčane prihode putem interneta i društvenih mreža.

“Porezna uprava Federacije BiH je u prethodnom periodu u određenom broju slučajeva na osnovu prikupljenih operativnih podataka izvršila provjere i provela inspekcijske nadzore u kojima su utvrđene porezne obaveze i izrečene sankcije zbog utvrđenih nepravilnosti. I u narednom periodu Porezna uprava FBiH će preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti s ciljem sistemskog rješavanja ove pojave, kako bi sve one osobe koje prihod ostvaruju putem interneta i društvenih mreža bile tretirane na jednak način”, kazali su.

Porezna uprava Federacije BiH poziva i sve porezne obveznike koji ostvaruju prihode po osnovu obavljanja kontinuirane djelatnosti preprodaje robe putem interneta, a koja nije registrovana ili se obavlja bez odobrenja nadležnog organa, da izvrše registraciju djelatnosti u skladu sa zakonom kod nadležnog registracionog organa.

“Porezni obveznici fizičke osobe – građani koji su ostvarili prihode od prodaje robe putem interneta dužni su da samostalno obračunaju akontaciju poreza na dohodak po stopi od 10 posto i uplate je najkasnije naredni dan od dana kada su ostvarili dohodak, bez priznavanja rashoda”, navodi se na kraju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*