09.07.2019., Jahorina, Bosna i Hercegovina - Summit Procesa za suradnju u jugoistocnoj Europi (SEECP) odrazava se na Jahorini. Recep Tayyip Erdogan, Milo Djukanovic, Stevo Pendarovski, Ilir Meta, Ana Brnabic, Boyko Borrisov, Nicolae Hurduc, Zdravka Busic, Georgios Illiopoulos, Zorica Bukinac, Majlinda Bregu, Angelina Richhorst. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Šefovi država i vlada usvojili Deklaraciju SEECP-a

Šefovi država i vlada učesnica Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) danas su na Jahorini usvojili Deklaraciju u kojoj su, između ostalog, ponovili posvećenost regionalnoj saradnji i zajedničkim aktivnostima, kao prekretnici za razvoj stabilnosti i prosperiteta u regiji.

U ovom dokumentu navodi se da su učesnici duboko uvjereni kako samo potpuna integracija cijelog regiona u EU služi najboljim interesima Evrope.

Neophodno je, ističe se, održati poticaj proširenja i kontinuiranu opredjeljenost za reforme, te pojačati regionalnu saradnju i imati dobrosusjedske odnose.

Također se navodi da zajednički rad s evropskim institucijama u regionu može ubrzati pozitivne promjene na terenu.

“Učesnice samita u potpunosti su opredjeljene da zajedno rade kako bi se efikasno suočile sa svim sigurnosnim prijetnjama u regionu. Sigurnost jugoistočne Evrope glavni je preduslov za sigurnost i stabilnost kontinenta”, navodi se u usvojenoj Deklaraciji.

Učesnici posebno naglašavaju neophodnost koordiniranih napora u borbi protiv terorizma i ekstremizma, te organizovanog kriminala, s fokusom na trgovinu ljudima, prisiln irad, krijumčarenje oružja i municije, pranje novca i korupciju”, stoji u Deklaraciji.

Zemlje učesnice Samita u Deklaraciji posebno podcrtavaju jačanje ekonomske saradnje između učesnica SEECP-a, kao i između ekonomija SEECP-a i EU, jer je to od najveće važnosti za ekonomski rast, održivi razvoj i prosperitet građana jogoistočne Evrope.

“Učesnice su zbog toga u potpunosti svjesne hitnosti potrebe za proširenjem povezansoti unutar regiona, kao regiona i EU. To podrazumijeva poslovnu povezanot, digitalnu povezanost , razmjene u oblasti kulture, povezivanje mladih i drugo, jer će se time stvoriti mogućnost cijelog regiona da se takmiči na globalnom tržištu”, stoji u Deklaraciji.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*