Marš mira krenuo iz Žepe, najmlađi učesnik Mustafa iz Sarajeva

Po uzoru na predhodne i ove godine učesnici iz različitih krajeva BiH odlučili su da na ovaj način odaju počast žrtvama srebreničkog genocida.

Učesnici će preko planinaskih predijela preći oko 60 kilometara putem kojim je 1995. godine u nekadašnju zaštićenu zonu došao određeni broj Srebreničana tražeći spas.

Jedan od najmlađih učesnika je Mustafa Mustafić iz Sarajeva.

“Spremao sam se i mislim da ću izdržati kako bih odao počast stradalim u Srebrenici, to je najmanje što činimo za njih, a ne smijemo zaboraviti”, ističe Mustafa.

Učesnici će preći oko 60 kilometara puta koji je povezivao dvije zaštićene zone u jednom periodu rata.1995 godine određeni broj Srebreničana je potražio spas u Žepi koja je nedugo nakon 11. jula i srebreničkog genocida doživjela sličnu sudbinu. Mujesira Hasanović, smatra da je ovaj pohod najmanje što se može učiniti za žrtve iz ovog dijela BIH .

“Boli srce zbog onog što su prošli. Drago nam je što smo tu, ali opet kad znamo zašto ovo radimo boli nas mnogo”, ističe Mujesira Hasanović.

Mostarac Muhedin Jogunović u Maršu mira Žepa – Srebrenica učestvuje od 2008. godine te ističe kako bi upravo ova ruta trebala imati veći značaj prilikom obilježavanja godišnjice genocida.

“Pa ovaj teren nije zahtjevan, uostalom kad su mogli oni preći taj put u ratu mozemo i mi u miru”, ističe Muhedin.

Učenici Marša mira Žepa –Srebrenica u Potočare bi trebali stići 11. jula kada će se klanjati dženaza i izvršiti ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve genocida počinjenog 1995 u Srebrenici.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*