Godišnjica stravičnog masakra u selu Biljani

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost da se na današnji dan, prije dvadeset i sedam godina, dogodio ratni masakr u selu Biljani u općini Ključ.

“Napad na selo Biljani započeo je u ranim jutarnjim satima, 10. jula 1992, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije. Nakon ulaska u selo srpske snage su izvršile pokolj i egzekuciju 264 muškarca, žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti koji su bili mještani sela Biljani što je dovelo do gotovo potpunog nestanka tog mjesta u Bosanskoj Krajini”, navodi UDIK u saopćenju za javnost.

Iz tog udruženja podsjećaju da je među ubijenima bilo i šestoro djece, te da je najstarija žrtva bio 85-godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić, koja je umrla u jami u zagrljaju ubijene majke.

“Na lokalitetima masovnih grobnica Lanište I i II, Crvena zemlja, te grobnici Biljani identifikovano je 220 tijela, dok za 30 još nije izvršena identifikacija. Identifikovani su ubijeni Bošnjaci iz zaseoka Donjih Biljana, Brkića, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehića, Mešana i Jabukovaca, a u godinama koje su uslijedile redovno su pronalažena tijela ubijenih i u manjim i pojedinačnim grobnicama, u šumama ili napuštenim i spaljenim objektima. Trenutno se traga za još osam tijela”, navodi se u saopćenju.

U povodu tužne godišnjice, koordinator UDIK-a Edvin Kanka Dudić kaže kako je Ključ mjesto stravičnih zločina počinjenih tokom rata protiv Bosne i Hercegovine.

“Od maja do septembra 1992. godine u ovoj općini je ubijeno 612 Bošnjaka i Hrvata. Sam podatak da su tijela njih 563 pronađena u masovnim grobnicama Lanište I, Lanište II, Crvena zemlja, te u ostalih 13, a da je kroz logore Manjača i Kamenica prošlo više od 1.200 Ključana, daje nam za pravo da o općini Ključ govorimo kao o velikom stratištu Bosanske Krajine”, precizira on.

Kako se u saopćenju navodi, do kraja 1992. godine, gotovo 17.000 Ključana koji su bili nesrpske nacionalnosti prisiljeni su napustiti općinu, a na području općine Ključ, pored Biljana, veliki zločini nad civilnim stanovništvom u ratu protiv Bosne i Hercegovine dešavali su se i u naseljima – Velagići, Prhovo, Krasulje i Ramići.

Sud Bosne i Hercegovine je 2006. godine za zločine u Biljanima osudio Marka Samardžiju na 26 godina zatvora. Samardžija je bio komandir Treće čete saničkog bataljona Vojske Republike Srpske. Godine 2008. Apelaciono vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu, kojom je optuženi Marko Samardžija oglašen krivim za zatvaranje i teško oduzimanje fizičke slobode kao zločin protiv čovječnosti i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, navodi se u saopćenju.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*