Bevanda: Sjednica odgođena zbog različitog pristupa pojedinim tačkama

Usvajanje proračuna najbolji je način finansiranja institucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog finansiranja, niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je istakao da se, s obzirom na to da je Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH, očekuje da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru.

Kada je riječ o odgodi današnje sjednice Savjeta ministara BiH, Bevanda je rekao da je nakon kolegija koji se održava prije sjednice i iznesenih primjedbi, postignut dogovor predsjedavajućeg i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. jul.

“Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju u skladu sa Zakonom i Poslovnikom o radu uz visok stepen saglasnosti.  S obzirom na to da o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Generalnom sekretarijatu SMBiH postoje različiti pristupi, kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usaglasiti i završiti obveze koje su pred nama”, rekao je Bevanda.

On je dodao da je Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a SMBiH usvojio proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, kao i Odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su u skladu sa zakonom isplaćene plate za jun i redovno se otplaćuje spoljni dug.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*