Na tuzlanskom Trgu slobode organizovan program povodom obilježavanja 11.jula

U povodu sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je izvršen Genocid nad Bošnjacima muslimanima u Srebrenici Medžlis Islamske zajednice Tuzla organizovao je program pod nazivom „11. juli u Tuzli.“

Na centralnoj aktivnosti povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, sa tuzlanskog Trga slobode poslana je jasna poruka o važnosti njegovanja kulture sjećanja, poruka da se   nevino ubijene žrtve u Podrinju, ali i drugim dijelovma Bosne i Hercegovine nikada i nikome ne ponove.
Mladi glumci Narodnog pozorišta Tuzla i studenti Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli izveli su nekoliko odlomaka iz drame „Priviđenja iz srebrenog vijeka“ autora Almira Bašovića. Pažljivo birane kaside izvele su članice hora Mreže mladih i Asocijacije žena Medžlisa IZ Tuzla, kao i član hora „Gazi Turali-beg“ Nihad-ef. Ibrišević.

Građanima, okupljeni na Trgu darovan je i cvijet Srebrenice ili cvijet “Sjećanje” koji je neslužbeni simbol genocida u Srebrenici.

Organizatori su istakli da se programom želi doprinijeti sjećanju na Genocid koji je počinjen nad Bošnjacima, te da će se podizanju svijesti o važnosti kulture sjećanja ukazivati značajna pažnja i u narednom periodu.

Suorganizatori ovog programa bili su Narodno pozorište Tuzla, koordinacija boračkih udruženja Grada Tuzla, BZK „Preporod“ Tuzla i Centar za kulturu Tuzla.

Program se realizovao uz podršku Muftijstva tuzlanskog i Grada Tuzla.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*