Wigemark: Političari da stvore klimu za kažnjavanje negiranja genocida

Nedopustivo je negiranje međunarodnog prava i normi, pa tako i genocida u Srebrenici, poručio je danas u Potočarima ambasador Lars-Gunar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).
“Danas sam četvrti put na obilježavanju srebreničkog genocida. Sinoć, i upravo u ovim prostorijama u Potočarima, mislim da smo se okupili povodom jedne značajne teme, a to je nastavak aktivnosti na traženju nestalih osoba, napora koje sa svoje strane i finansijski podržava EU i svakako predstavlja jedno značajno pitanje za EU na kojem će dalje raditi”, poručio je Wigemark.

Govoreći o tome da pojedini zvaničnici u BiH i dalje negiraju genocid, Wigemark je kazao da ono što zna je vrlo jasno podcrtano u mišljenju Evropske komisije, a to je da je negiranje genocida odnosno bilo kakav revizionizam u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima EU-a.

“To je nešto što ću i danas jasno poručiti ovdje u Potočarima i ponoviti tokom svog obraćanja. Rekao bih da je odgovornost svih političkih lidera u ovom regionu, ne samo u BiH, da stvore klimu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje negiranja genocida”, proučio je Wigemark.
Ambasador EU u BiH naglasio je da takvu političku klimu nemamo još uvijek prisutnu u regionu, ali je još jednom naglasio da je to obaveza svih, svakog političkog lidera i svakog drugog pojedinca koji je izložen zapaljivim porukama i retorici.

“Možda je to i ključno pitanje, da se ostvari i zadrži mir i sigurnost u ovoj zemlji i naprave pravi iskoraci na EU putu”, poručio je Wigemark.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*