Jednostavan test koji pokazuje jeste li alergični na sunce

Alergija na sunce fizička je reakcija na koži koja može izazivati bol i iritaciju i teško ju je dijagnosticirati, jer varira od osobe do osobe.

– Alergiju na sunce najčešće imaju mlade žene svijetle puti. Obično se javlja u proljeće, kada dijelovi tijela koji su zimi bili pokriveni odjednom osjete sunčeve zrake. Najkritičniji su vrat i ruke. Rani simptomi uključuju svrab, crvenilo, upalu i osip, koji može izgledati poput crvenih tačkica ili, u težem slučaju, poput plikova – objasnila je dr. Kler Morison (Clare Morrison) za “Metro”.

Ključ prepoznavanja alergije na sunce zahtijeva praćenje simptoma koji se javljaju prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Kako biste se testirali, jednostavno pokrijte jedan dio kože i pratite reakcije na suncu.

Alergija na sunce, osim bola i iritacije, može uzrokovati da ljudi izlaze vani kada je oblačno, što može rezultirati manjkom vitamina D. Stoga je važno da alergičari uzimaju vitamin D u obliku pilula.

– Ljeto je, također, vrijeme kada se znojimo previše, što nas potencijalno dovodi u opasnost od infekcija gljivicama – kazala je Kler.

Da biste ublažili ove simptome, držite se podalje od sunca, nosite tanke slojeve odjeće od pamuka, rashlađujte se i tuširajte svakodnevno u toploj vodi. Svrbež kože može se ublažiti upotrebom mirisne kreme.

(Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*