Žrtve obišle stratište u Kravici gdje je strijeljano više od 1.300 Bošnjaka

U okviru obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine preživjele žrtve rata i predstavnice srebreničkih udruženja danas obilaze mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani.

Preživjela žrtva rata i kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari Hasan Hasanović za medije je kazao da je u Kravici strijeljano više od 1.300 muškaraca i dječaka.

“Bošnjaci su zatvoreni u ove hangare ovdje, i ubijeni na monstruozan način. Na njih su pucali iz svih oružja, bacali bombe na njih. To se sve dešavalo 13. jula 1995. godine negdje iza 18 sati. Nakon što su ih pobili ovdje, po njima su bacili sijeno s namjerom da tijela zapale. Međutim, odustali su od te ideje, i onda su teškim mašinama 14. i 15. jula razvalili zid da bi proširili ulaz. Nakon toga su ih bagerom tovarili na kamione i odvozili u masovne grobnice u Glogovoj. Kasnije su prekopali tu grobnicu i tijela zakopali u sekundarnu masovnu grobnicu u Zelenom Jadru”, rekao je Hasanović.

Nuri Mustafić iz srebreničkog sela Bajramovići u genocidu su ubijena tri sina i suprug. Danas, kao i prethodnih godina, obilazi stratišta.

“Tri sina su mi ubijena. Ovdje u Kravici mi je ubijen sin Mirsad. Odavde su ga odvezli i našli smo ga. Dvojicu su mi uzeli od mene u Mršićima. Jednog sam našla, jedan je još negdje u grobnici”, kazala je Nura Mustafić.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*