Žene iz Saudijske Arabije uskoro bi mogle putovati bez muške pratnje

Saudijska Arabija uskoro bi trebala dozvoliti svojim državljankama da putuju same, bez muške pratnje, što je još jedan korak ublažavanja rigoroznih zabrana i mjera kojima su Saudijke izložene godinama.

Naime, žene iz Saudijske Arabije do sada su prilikom svakog putovanja morale pored sebe imati oca, brata, muža, sina ili nekog drugog muškarca kao zaštitnika koji ujedno kontroliše gdje i kada one mogu putovati, kao i kada će se i za koga udati.

Prema pisanju Wall Street Journala, ovaj sistem bi se uskoro trebao promijeniti jer Kraljevina ove godine planira ukinuti regulacije vezane za putovanja žena.

Nakon ukidanja ovih restrikcija, punoljetne žene iz Saudijske Arabije će imati priliku napustiti zemlju bez muške pratnje. Ipak, one će i dalje morati imati dozvolu svog zaštitnika kada je riječ o udaji.

Podsjećamo, prošle godine u Saudijskoj Arabiji ukinuta je zabrana ženama da voze automobile, a nekoliko mjeseci kasnije Saudijkama je dozvoljeno da prisustvuju utakmicama na stadionu. Svi ovi koraci su dio mjera kojima princ Mohammed bin Salman namjerava modernizirati Saudijsku Arabiju.

 

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*