“Zemlja djece” traži oštrije kazne za nasilje nad djecom

Udruženje „Zemlja djece“ Tuzla traži da se odmah pristupi eksplicitnoj inkriminizaciji fizičkog nasilja nad djecom, pooštravanju kaznene politike za krivična djela nasilja nad djecom, izgradnji efikasnih mjera i mehanizama za postupanje u slučaju nasilja nad djecom, te pokretanju programa i servisa rehabilitacije žrtava.

Udruženje „Zemlja djece“ oglasilo se saopćenjem za javnost povodom užasnog slučaja desetogodišnjeg seksualnog zlostavljanja dvije djevojčice od oca u Prijedoru.

– Život piše najtužnije scenarije, pa tako i vijest o ovome monstruoznom slučaju dolazi na 20. novembar, Međunarodni dan djeteta. S obzirom da smo se kao organizacija obavezali bez kompromisa ukazivati na probleme sa kojima se djeca susreću, želimo javno uputiti oštar poziv na odgovornost bosansko-hercegovačkom društvu, sa posebnim naglaskom na izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivoima – navodi se u saopćenju.

Udruženje traži da programi rada u svim parlamentima naše zemlje navedene mjere imaju kao prioritet za 2015. godinu jer im je to zakonska, ali i moralna obaveza.

– Pored predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, odgovornost je i na nama samima – građanima. Svi smo mi dužni i zakonski obavezni odmah prijaviti sumnju na bilo koji oblik nasilja nad djecom, ali, nažalost, vrlo često se šutke posmatra i reaguje samo onda kada se desi tragedija, iako je zaista rijetka situacija da nasilje nad djetetom bude potpuno skriveno i da niko ne može naslutiti šta se dešava – navode iz tog udruženja.

Napominju da djeca ne trebaju sažaljenje i isprazne priče, nego da su im potrebne vrlo konkretne mjere zaštite.

(RTV7/Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*