Sudar teniskih titana na Wimbledonu: Đoković protiv Federera i spektakl u najavi

Prvi teniser svijeta Novak Đoković i Švicarac Roger Federer sastat će se u finalu Wimbledona što će biti 48. duel ovih sjanih igrača “bijelog sporta”.

U prethodnih 47 duela, bolji omjer ima srbijanski teniser koji je slavio na 25 mečeva, dok je Federer upisao 22 pobjede. Posljednji put jedan protiv drugog igrali su na Mastersu u Parizu 2018. godine, a bolji je bio Novak koji je slavio rezultatom 2:1.

Federer je posljednju pobjedu protiv Đokovića ostvario sada već davne 2015. godine u O2 areni u Londonu na završnom Mastersu u grupnoj fazi, a do 2019. godine sastali su se još tri puta i svaki put je Đoković odnio pobjedu – 2015. na završnom Masteru u finalu rezultatom 2:0, u polufinalu Australian Opena 2016. godine rezultatom 3:1 i na turniru u Cincinnatiju 2018. godine kada je Đoković slavio sa 2:0.

Što se tiče Wimbledona, na ovom turniru igrali su tri puta, dva puta u finalu u kojima je slavio Đoković 2014. i 2015. godine, a jedinu pobjedu na ovom turniru protiv srbijanskog tenisera Federer je ostvario u polufinalu 2012. godine kada je slavio rezultatom 3:1.

Ukupni skor u finalima svih turnira kada su u pitanju dueli ova dva tenisera je 14:7 za Đokovića. Zanimljivo, Federer nikada u karijeri na istom turniru nije porazio i Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, a ove godine je upravo Španca porazio u polufinalu rezultatom 3:1.

Đoković je do sada igrao pet finala Wimbledona, a poraz je doživio samo 2013. godine kada ga je porazio Andy Murray, što znači da srbijanski teniser ima četiri titule na ovom Grand Slamu, dok je Federer rekorder sa osam osvojenih trofeja.

Kada pričamo o finalnom duelu ova dva tenisera, jedno je sigurno: Očekuje nas fantastičan meč, vrhunski tenis dva fantastična igrača o kojima će se u budućnosti pričati kao o najboljim igračima u historiji “bijelog sporta”. Finale između Đokovića i Federera igra se s početkom u 15:00 sati.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*